Вижте чудесата по брега на Марица, които трябва да се случат там!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (13)
09:05 / 20.11.2017
47926
Южният бряг на река Марица в участъка от моста на Водната палата до кръстовището на бул. "Марица юг" и бул. "Източен" - територия занемарена и загърбена, се връща към живот. Plovdiv24.bg представя големия проект за крайречната зона, който трябва да се реализира следващата година. 

И така - територията, подлежаща на облагородяване, е с дължина приблизително 1050 м, се посочва в документите по проекта. Целта е нейното превръщане в притегателна крайречна зелена зона включваща зона за активен отдих, фитнес и парк; библиотека на открито; открита сцена; площадка с пластики, кучешка площадка, детска площадка.

Детската площадка ще е с площ 320 квадратни метра, проектирана в непосредствена близост до Дома за деца и юноши. Съоръжения обхващат всички възрастови диапазони, а част от тях са предвидени за ползване от деца с увреждания.

Проектирана като изкуствено оформен хълм, прорязан от алеи пък е библиотека на открито с ниши за книги. Идеята е тя да се откроява и за целта с храсти и цветя да се оформят буквите А и Я, както и стилизирана книга в близост до малко парково площадче в зоната на задънването на ул. "Никола Войводов" по южното крайбрежие, където с огромни букви от стъклопласт да е оформен надпис "ПЛОВДИВ". 

"Така посетителите, идващи откъм Стария град, ще могат да го видят на фона река Марица и Панаира", посочват авторите на проекта. 

Открита сцена също е проектирана като част от малко площадно пространство, но разположено към центъра на крайречната зона. Предвидено е да бъде изпълнена изцяло от дърво, с леко покритие само на подиума. Към нея по проект ще има малко помещение за подготовка на участниците и склад за съхранение на книгите от библиотеката на открито.

За обичащите активния живот е предвиден фитнес на открито на площ от 200 кв.м. с богат набор от фитнес уреди, до него ще е друга атракция - болдър парк, съставен от три изкуствени скали за катерене. В най-източната част на парковата зона пък е проектирана площадката за разходка на кучета. 

В двата края на линеарната паркова зона са предвидени паркинги - съответно за 13 и 21 автомобили, посочват проектантите. Трябва да се отбележи, че в близост до детската площадка и край фитнеса на открито са проектирани две скулптурни композиции, посветени тематично на семейството и на спорта. Друга съществена част от проекта засяга растителността в крайречната зона, представена като цяло от тополи, конски кестени и софора. 

"В исторически план залесяването тук започва около 1907 година с тополи. На възраст около 100 години видът отдавана в достигнал и преминал технологичната зрялост на дървесината. Това е бързорастящ вид с неустойчива дървесина и плитки корени", се посочва в анализ към проекта. "Затова всички тези нестабилни биологични характеристики, плюс възрастта й я определят като безперспективна и с изтичащ жизнен ресурс и налагат премахването й от територията край реката."

За кестените също се посочва, че са в лошо състояние заради нападение на молци, заради наранявания и липса на грижи, което ги прави безперспективни за това място.  Засадените по южните тротоари софори пък са в лошо състояние и със силно разбити корени заради близостта със сградите. 

За тревните площи като цяло се посочва, че са в лошо състояние, покрити с плевели и самораслеци, а пешеходните настилки са неравни и на моменти липсват. 

Затова проектното предложение препоръчва: премахване на тополите по крайбрежната алея; премахване на изгнилите софори като останалите бъдат подложени на санитарна сеч; премахване на изцяло изсъхналите конски кестени, а останалите се оставят на доизживяване; премахване на стари насаждения от храсти. Това разчистване обаче ще бъде компенсирано със засаждане на над 100 декоративни дървета, декоративни треви и цветя. 

Стойността на целия проект в 4 343 355 (без ДДС). Той е част от голямата поръчка по ЗОП за избор на изпълнител на строително монтажни дейности за подобряване на градската среда по ОП "Региони в растеж", осигуряваща 17 820 844 лева за общо 9 проекта. Предстои избор на изпълнител, който пък трябва да приключи обекта за 300 дни. Припомняме, че Plovdiv24.bg вече представи проекта в пътната му част.


Виж коментарите (13)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).