ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Велик български писател изрече много мъдри думи в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:11 / 09.06.2016Коментари (7)3664
За принос към националната и световна литература и култура писателят Антон Дончев бе удостоен с почетното звание  "Доктор хонорис кауза" на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите, Пловдив. 

Отличието му бе връчено от ректора на висшето училище по време на среща с автора на най-издавания роман след "Под игото" - "Време разделно". Заедно със символите на отличието, авторът получи и копие на медна монета, сечена от Георги I Тертер (емисия 1284 - 1285г.). 

Рядката находка е от 23 монети и е открита в района на Търново, откъдето тръгва и идеята на автора за най-новия му роман "Сянката на Александър Македонски".

"Аз съм толкова обикновен, че за мен е чест да седна в залата до вас", каза с усмивка авторът и се върна 30 години назад, за да припомни литературно четене в Сицилия, където присъствал заедно с председателя на Съюза на съветските писатели. 

Италианките не издържали на чара на достолепните творци. 

"Така и аз сега искам да ви прегърна всички. Ех, откога не съм писал стихове за жена", сподели авторът преди половинчасовата си изповед пред аудиторията. 

Разсъждавайки за трагедията на днешното време, Антон Дончев говори за липсата на всеобща етика и общи понятия за добро и зло, за липсата на състрадание, за мярката. 

"Ние си мерим доброто и злото с педи, нямаме мярка. Сложихме парите за мярка и резултата го виждате. На какво се надяваме, като нямаме общ език?", попита реторично той и добави, че ценностите на баща му и баба му Сребра по нищо не отстъпват на днешните европейски постулати. 

"Ние сме нация с великолепен геном, но нека се замислим, че 2 млн. българи са извън територията на страната. Моля, обърнете внимание на траките. Всеки от вас има 40% от гените на траките в себе си". 

С този апел към аудиторията и с уточнението, че достойнството и духът стоят над всичко, авторът подчерта силата на устойчивите тракийски гени. 

Писателят гостува на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив по време на фестивала "Пловдив чете", където в атворска вечер той предстви най-новия си роман - "Сянката на Александър Македонски".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
От години пиша за траките където и когато мога, просто не е истина какво наследство имаме оставено от тях - около нас и вътре в нас. За съжаление то се пилее абсолютно безхаберно. Малко останаха хората с истински ценности, за съжаление. Чалгата е навсякъде около нас, а и вътре в много от нас. Въпреки това съм оптимист, че нацията ни ще преодолее и това ново, духовно робство. Впрочем, от снимката се вижда, че книгата се казва "Сянката на Александър Велики", а не "Сянката на Александър Македонски" ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: