В Пловдив се разбра коя е шофьорката от катастрофата с два трупа

Автор: Диана Бикова
Коментари (1)
13:11 / 03.07.2023
20113
Адвокатът на подсъдима по дело за катастрофа с двама загинали на Подбалканския път поиска отвод на прокурора с аргумент, че е предубеден по случая. Процесът е срещу 49-годишната Стефка Стефанова от Казанлък, която е обвинена в нарушаване на Закона за движение по пътищата, при което е настъпила смъртта на 34-годишен мъж и 74-годишната му спътничка.

Тежкото пътно произшествие стана на 4 септември 2020 г. на разклона за село Куртово, където челно се сблъскаха "Хонда Акорд" и "Шкода Рапид", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Почти три години след зверската катастрофа в пловдивския окръжен съд беше насрочено разпоредително заседание, на което трябваше да се реши как ще се провежда процесът - по общия ред с призоваване и разпит на всички над 25 свидетели и вещи лица или по съкратената процедура с признаване на фактите и обстоятелствата.

Още в началото на заседанието стана ясно, че стратегията на защитата е да отложи старта на делото. Адвокат Евгений Велков първоначално изтъкна, че подсъдимата не е получила в законния 7-дневен срок разпореждането за насрочване на разпоредителното заседание и препис от обвинителния акт.

Документите са били получени от сестра й на посочения от нея адрес в Казанлък, тъй като самата Стефанова живее в Лондон. Съдия Петко Минев напомни, че още по време на досъдебното производство негов колега е направил реверанс към обвиняемата и й е разрешил да пътува до Англия.

Защитникът оспори също така конституирането на близките на двамата загинали като частни обвинители и граждански ищци, защото в материалите по досъдебното производство няма удостоверение за наследници. След отхвърлянето на този довод, адвокат Велков настоя за отвод на прокурора по делото Костадин Паскалев заради предубеденост, тъй като още в първоначалния етап на разследването е отстранил предишния упълномощен адвокат Румен Руменов.

Държавният обвинител потвърди, че в хода на досъдебното производство защитата е поискала отвода му, направени са няколко проверки и апелативна прокуратура се произнася, че не намира основание за смяна.

"Твърдението за предубеденост е заради предоставяне на материали в досъдебното производство във връзка с водено гражданско дело, за което е предоставено надлежно удостоверение. Вярно е, че наблюдаващият прокурор единствен може да прецени кои документи на кои лица може да бъдат предоставени. Правил съм го и по отношение на подсъдимата, за което не се говори - връщайки номерата на автомобила й, за да не плаща данъци. Не познавам пострадалите, не поддържам връзка с тях. Заинтересоваността ми в случае е единствено да се разкрие обективната истина" - заяви прокурор Паскалев.

Подкрепа в негова полза оказа адвокат Богдан Иванов, представляващ близките на загиналите. Той изтъкна, че прокурорът две години е водил досъдебното производство и е удовлетворявал всяка молба на обвиняемата.

След като съдът остави без уважение и това искане, защитата изтъкна, че са допуснати съществени отстраними нарушения в обвинителния акт и атакува правната квалификация на деянието като грешна, а именно - че е извършено под въздействие на алкохол или наркотични вещества. Този аргумент също беше отхвърлен. 

Съдия Минев обстоятелствено разясни на подсъдимата възможностите за протичане на процеса. Стефка Стефанова категорично заяви желание делото да мине по общия ред с призоваване на всички свидетели и вещи лица. Каза, че местопроизшествието имало и друг лек автомобил - Пежо, и в случая има съпричиняване на катастрофата.

Редовното заседание ще се проведе на 18 септември от 14,00 часа. Подсъдимата, която живее в квартал "Кенсингтън" в Лондон, е с потвърдена мярка за неотклонение "подписка".

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
10.01.2024 Шофьорката, причинила трагедията с 2 трупа в Пловдивско, влиза в затвора
19.09.2023 Нови детайли около трагедията с 2 трупа в Пловдивска област
04.09.2020 Млад мъж от Пловдив и жена са загиналите в жестоката челна катастрофа
04.09.2020 Първи подробности за зловещото ПТП в Пловдивска област!
04.09.2020 Трагедия с 2 трупа в Пловдивска област!
Още новини от Новини от Пловдив:
РЗИ: Семейство от Пловдив е с коклюш
Прокуратурата проверява шофьорче, карало със 170 км/ч по Асеновгр...
Още едно бижу заблестя в Пловдив
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).