В Пловдив повишават сексуалната култура на младите

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
15:59 / 20.11.2015
6381
Проект "Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години" по Програма "Инициативи за обществено здраве" спечели УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. 

Това съобщи на начална пресконференция днес Момчил Мавров - заместник-директор по административните и икономически въпроси на лечебното заведение.

Статистиката, съобщена на пресконференцията, показва, че през 2014 година 836 непълнолетни момичета са станали майки, като 24 от тях са под 14-годишна възраст. Един от основните медико-социални проблеми в България е това, че "Деца раждат деца!", подчертаха от Университетската болница в Пловдив.

Наблюдава се тенденция към нарастване на честотата, както на абортите, така и на ражданията сред юношите. Това от своя страна води до зачестяване на случаите на недоносени деца с вродени аномалии. 

В същото време в България около 15-20% от двойките са с репродуктивни проблеми, като една от основните причини за това са полово предаваните заболявания.

Чрез реализирането на проекта ще се създаде специализиран център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве, както и за превенция на сексуално-трансмисивните заболявания при деца и юноши от 10 до 19-годишна възраст с акцент върху уязвимите групи и ромското население.

Той ще осъществява дейността си на територията на Клиниката по Акушерство и гинекология в База 2 на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, на адрес бул. "Пещерско шосе" 66, ет. 3. 

Сред основните предвидени дейности на центъра са изследване на млади хора за сексуално предавани инфекции, предоставяне на медицински и психологични консултации, провеждане на мероприятия със здравно-образователна цел.

Целите на проекта са да се подобри достъпът до и качеството на медицинските и психологични грижи за сексуално и репродуктивно здраве на юноши на възраст от 10 до 19 години; да се повиши достъпът до медицинска информация по проблемите на сексуалното и репродуктивното здраве и да се осигури превенция на уязвимите групи от сексуално-предавани инфекции. 

Целевите групи обхващат деца и млади хора на възраст между 10 и 19 години, деца и млади хора, живеещи в малки и отделечени места, семействата, медицинските специалисти и обществото.

За дейността на Центъра е предвидено да се използват 2 акушеро-гинекологични кабинета, 4 болнични стаи и конферентна зала, които ще бъдат напълно обзаведени и реновирани в рамките на проекта.

Ангажирани са висококвалифицирани специалисти, служители на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, сред които четирима лекари акушер-гинеколози - доц. д-р Екатерина Учикова, доц. д-р Елена Димитракова, д-р Мария Василева и д-р Георги Амалиев, три акушерки - Дора Мрянова, Милена Сандева и Петя Запрянова, и един психолог - Златина Милчева.

Очакваните резултати от дейността на центъра са повишаване на здравната и сексуална култура на целевите групи, предпазване от нежелана бременност и възможност за планиране на зачатието, намаляване на честотата на абортите и ражданията в детско-юношеска възраст, превенция на сексуално-трансмисивните инфекции и намаляване на честотата на репродуктивните неуспехи, по-прецизна диагностика на заболяванията, водещи до репродуктивни проблеми, както и навременно диагностициране и предписване на подходящо лечение на заболяванията през пубертетно-юношеските години, което ще доведе до правилно развитие на индивида и формиране на сексуалното му поведение.

Проект БГ 07-75 "Създаване на център за семейно планиране и превенция на репродуктивното здраве в детско-юношеска възраст 10-19 години", по програма BG 07 "Инициативи за обществено здраве" се осъществява с финансовата подкрепа на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Той е на обща стойност 357 282,93 лева, от които 100% са безвъзмездна финансова помощ. 

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Заради непрекъснат тормоз в Пловдив жена предоставя спалнята си н...
Пловдивчанка се възмути от мръсотията в градския транспорт
Водачите на листите на "БСП за България" откриха предизборния си ...
Страхотен кадър показва аристократичен Пловдив отпреди 70 години
Шофьор сътвори поредната глупост заради "Бермудския триъгълник" н...
Пловдивски район се подготвя за сериозни ремонти за 350 000 лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).