

В Пловдив показаха невиждани чудеса, хората останаха впечатлени | |||||||||||
| |||||||||||
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си. За първи път акцент бяха бобовите и житни култури. Хляб с вино и орехи предизвика истински фурор сред посетителите на УХТ. На щанда на преподавателите и студентите можеха да се дегустират и хляб със семена, погача с маслини и сух лук, софт ролс, бяла и черна багета, приготвени специално за нощта на учените от български и френски студенти. Сред новите асортименти бе и здравословен хляб със 100% лимецово брашно и топинампур. Друго иновативно постижение на учените е пита, обогатена с протеини от нежитен произход, подходяща за спортисти. Плод на 6-годишна разработка на катедрата е функционалният хляб "Топи", предназначен за болни от диабет тип 2 и е клинично изследван с доказано намаляване на гликемичния индекс. Той е тестван в две независими болници и се произвежда от УХТ по поръчка повече от година, като се радва на търсене сред диабетици. Гордост за учените са и безглутеновите тестени изделия - толумбички и понички на база брашно от амарант, както и солени бисквити с билки, нови щадящи технологии за смилане на зърнени култури с цел запазване на биоактивните вещества, както и нови видове фуражи. Вниманието на малчуганите привлече щандът на катедрата по микробиология и органична химия, където сами приготвяха бадемово, соево и овесено мляко. Там те научиха, че продуктите са изключително здравословни и могат да се консумират заедно с арония, стафиди или плодове. На място можеше да се дегустира и соево кисело мляко, което в момента не се произвежда в България. Разработка на преподавател от УХТ обаче вече има приложение в Япония и се радва на огромен интерес от потребителите. Научните сътрудници разказаха, че добавките на пробиотичните бактерии намират приложение не само в хранително-вкусовата, но и в козметичната индустрия. А децата бяха вперили поглед в химичните реакции, докато родителите разпитваха как да разберат дали в каймата има скорбелни продукти. Истински кулинарни шедьоври бяха приготвили студентите от катедра "Хранене и туризъм". Сред най-предпочитаните бяха бонбоните от леща, фурми, орехи, какао и пудра захар. На щанда предложиха и специалитет с извара и булгур, както и богата гама сладкиши с нахут, фасул или булгур. Не липсваха и продукти от чия и киноа. Специално за посетителите на Европейската нощ на учените, ръководени от д-р Джузепе Аккардо, италиански студенти, от Сицилия, които учат в Пловдив, приготвиха пици и паста за гостите. За първи път в Нощта на учените децата бяха привлечени не само от научните експерименти, но и от фокусите на меджик Марио от IV курс на специалност "Кетъринг", който създаде истински празник за малчуганите.
Проведен бе и благотворителен търг на рисунки на възпитаниците на Средното специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Ст. Белинов". Специални гости на УХТ - Пловдив бяха възпитаници от Дома за деца, лишени от родителска грижа "Олга Скобелева". Заедно с млади научни работници и студенти те се запознаха с особеностите на семена от зърнени култури и приложението им в храненето, като проведоха състезание по приготвяне на здравословни сандвичи, "рисуваха" със зърнени семена и извайваха склуптори от тесто и фондан. За поредна година в Медицинския университет в Пловдив също се проведе Нощ на учените. "Тази година тя премина под надслов "Среща на медицината с археологията" и за първи път бе двуезична, за да даде равен достъп на българските и англоезичните студенти.", заяви зам.-ректорът по "Научна дейност" проф. д-р Виктория Сарафян. |

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
