В "Капана" густото е навсякъде

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
16:49 / 18.03.2016
9447
Един различен вкус и дъх, като на онази, бабината къща. С уюта й, а дори и с капризите й. В която времето сякаш е спряло, прекрачвайки прага й. И в същото време толкова близо до модерния свят, че е нужна само крачка напред и човек се връща в реалността. Съвсем близо до това усещане за безметежност е "Капана".

Сгушеното в самото сърце на Пловдив кварталче пренася посетителите си в една друга, спокойна реалност, драстично различна от задъханата Главна.

Реалност, която се намира на броени метри от множеството бързащи, угрижени в делника си хора. Нужно е само да се кривне няколко метра встрани от Халите, да се приседне на чаша ароматно кафе или на халба занаятчийска бира, за да се разбере защо там палачинките са весели или защо всяка събота този квартал мирише на карамел.

И само така гостите на Пловдив сами могат да си дадат определение какво влагат кореняците филебелии в израза "Густо ми е", защото в "Капана" густото е навсякъде. 

Като се почне от дребните детайли по иначе на пръв поглед обикновените магазинчета, та се стигне до оригиналните идеи на техните собственици. На два пъти миналата година "Капана" се превърна в открита фестивална сцена на уличното изкуство, а и не само - "Капана фест". 

Дългосрочната стратегия на фондация "Пловдив 2019" за оформянето на "Капана" в квартал на творческите индустрии цели трансформацията му, чрез изкуството и културата. 

Проектът е част от артистичната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и попада в клъстъра "Градски мечти" за преосмисляне и промяна на изоставени, забравени пространства и префукнционализирането им за целите на културата. 

Така в "Капана" първо бяха открити десет нови обекта: галерии, студия, ателиета и магазинчета.

Всеки търговски обект в Капана носи своя вкус и поглед върху дребния детайл. Така например в "All Natural" няма продукти с химия. А собственичката Росица Стефанова не носи грим, за да убеди дамите, че естествената красота и био продуктите са най-важни за всеки, който иска да има самочувствие и да изглежда добре. 

На витрината на магазин в съседство няма стоки, а окачени няколко празни закачалки. Но именно те привличат погледа и интереса на посетителите.

Обикновено уж магазинче за обувки те приканва да влезеш със стативи на открито с дребни глинени рисувани фигурки. Дори запустелите места, като рушащи се къщи са пипнати с надписи "днес е слънчево" под одобрителния поглед на духчето Каспър. 

Малки заведения, сладкарница с турски специалитети и още един куп закътани капанчета пренасят пловдивчани и гостите на града в магията на Капана, чиито улици все още носят имената на занаятите, създали преди повече от 100 години уникалния за страната ни квартал.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (5)

Още по темата (24):
30.11.2015 Опасват с камери "Капана"
05.07.2014 Приключиха ремонтите в "Капана"
09.06.2014 Ето го 6-тонното огледало, което монтираха в "Капана"
05.06.2014 Десетметрова огледална стена отразява квартал "Капана" в Пловдив
09.05.2014 Стартира изграждането на "Проект 0" в "Капана"
08.05.2014 Стартира изграждането на "Проект 0" в "Капана"
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).