ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ужасна тенденция по пътищата в Пловдив и областта, жертвите нарастват
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 19.11.2010Коментари (27)4052
© Plovdiv24.bg
От началото на 2000 г. до края на 2009 г. на територията на пловдивска област са регистрирани общо 6200 ПТП, загиналите в тях са 885, а 7501 са получили наранявания в различна степен, научи Plovdiv24.bg. В 657 от случаите участникът, станал причина за инцидента е бил под въздействие на алкохол или СУВ.
Към 16 ноември тази година ПТП-тата са 779, убитите са 60, ранените са 965, заловените при употреба на алкохол са 54.

Забелязва се една много тревожна тенденция, която се изразява в постоянно покачване на инцидентите на територията на пловдиска област. Средните стойности за периода от 2000 г. до днешна дата са както следва: ПТП-та 620, убити хора по пътищата близо 89, 750 са ранениете и около 66 заловени след употреба на алкохол и други опиати.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
глобите за алкохол трябва да са около 3000 лв без значение на промила, и да се удвояват, ако не се платят до 10 дни. Отделно да се конфискуват МПС-та, независимо, че водачът може и да не е собственик на возилото.След 2 месеца така ще решим и проблема със задръстванията.
0
 
 
Ако погледнем статистиката за причините за тежките катастрофи в България, веднага ще видим виновника - "несъобразената скорост". За 2009 г. това е причината за над 40% от инцидентите, завършили с ранени и/или убити. Несъобразена скорост далеч не означава превишена. Какво означава това - при тежка катастрофа се прави техническа експертиза, която установява при каква скорост, в каква посока на движение и т.н. е станал инцидентът, както и как е трябвало да се движат участниците в движението, за да не се случи. Например някой кара с 50 км/ч, колкото е ограничението в града. Навън е тъмно. В последния момент вижда пешеходец на пътя. Опитва се да спре, но не успява и го блъска. Експертизата показва, че ако шофьорът е карал с 25 км/ч, той е щял да има възможност да спре навреме... Следователно водачът е виновен. Това може да означава две неща- или шофьорите в България не могат да карат, в смисъл не се държат адекватно на пътя. При това положение (над 40% от тежките катастрофи) е налице сериозен проблем с шофьорските изпити. Другата възможна причина е, че компетентните органи посочват това основание често, без да изследват конкретните причини, довели до инцидента. Това е проблем, защото пречи за адекватното противодействие на същинските проблеми.
+1
 
 
ей за тва аз не пия.Най-много бира или Уиски,ама в малки количества,Но никога не карам след като съм пил дори и малко бира.Колата в нас като ще се пие и пешачката :) най-добре.Не някви бекове натряскали се като кирки и си мислят,че за на Бързи и яростни и могат да показват актьорски умения!
+5
 
 
Подкупността на КАТ, а също и неадекватността на катаджиите също нарастват.
+2
 
 
Огромен е и процентът на хората,които продължават да си карат,след като са им отнели книжката.Старата максима "Не книжката кара колата"
+4
 
 
Ами то реално няма контрол, как няма да има толкова ПТП-та. Никога не са ме спирали вечер да ме тестват за алкохол. Даже полицаи рядко виждам. Въпросът не е да се направят 1-2 показни акции на година покрай дискотеките, а да има реален и постоянен контрол. После защо има жертви по пътя... Еми без контрол това става.
+4
 
 
"...Забелязва се една много тревожна тенденция, която се изразява в постоянно покачване на инцидентите на територията на пловдиска област..." Ами щеше да е феномен, ако имаме тенденция към постоянно намаляване на катастрофите при посояно нарастващи фактори като : "Барби зад волана"; " Неграмонтник зад волана"; " Телефонист зад волана"; " Дринк-мастър зад волана"; "Пешеходец - самоубиец"; " Домашен тунинг фен зад волана" и едни от вечните и не маловажни фактори като: "избиване на комплекси" ; " аз съм най-бързащия, а другите - балъци да чакат" ;) Естествено, че за тази нарастваща тенденция нямат вина само водачите на МПС. Хората докато не разберат, че мислетено от типа "Аз не карам следователно правилата и закона за движение по пътищата не ме засягат" е самоубийствено за тях, черните хроники ще стават все по-дълги. Участниците в движението, които не шофират МПС-та са едни от основните виновници за ПТП-та и в повечето случаи стават жертви на собствената си глупост и невнимание, а не на грешката и невниманието на някой друг. Тенденцията към увеличаване на броя на ПТП-тата и жертвите по пътищата е в национален мащаб , а не само за района на Пловдив и тази нарастваща тенденция няма да спре, докато не се повиши съзнанието и отговорността на българина и не се изкорени бай ганьовския му манталитет.
+5
 
 
Вчера ми се наложи да карам доста из града и бях потресен колко селяния и простотия видях.Особено един пазарджишки индианец,който ме засече,едва се удържах да не сляза, и...Докато не почнат да им взимат колите за определен период,както е било едно време,няма да има промяна.
Глупости вършат само умните хора,за останалите е ежедневие...:)
на 19.11.2010 г.
+3
 
 
Такава ще е тенденцията като няма сурови наказания,ако вземаха книжката на всеки,който се качва в автомобила си след като е пил,няма да е така.Шофьорите които са 18-30 години масово се качват на автомобилите си след употреба на алкохол или дрога,да им се взема книжката до живот и ще се научат на дисциплина.По-възрастните не им отстъпват,че и по-пияни шофират и на тях книжката отнета до живот.
+2
 
 
Rezon-е, точен ти е коментарът, но не е ли вече време на всички водачи заловени след употреба на алкохол, съгласно ПЗДУП, да им се отнемат книжките до живот. Иначе логиката е проста: днес ме хванаха - глоба, ама утре може и да не ме хванат. То хората вече и по тротоарите, и по спирките не могат да бъдат сигурни. Жалко!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Шеф Токев хванат да шофира пиян
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: