ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Уволнения в Центъра за хора с деменция в Пловдив след скандалните разкрития
Автор: Диана Бикова 13:11 / 20.01.2020Коментари (1)16335
© Plovdiv24.bg
Виновните лица, тормозили и унижавали възрастни хора с умствени увреждания в социален дом в Пловдив, ще бъдат уволнени. Това заяви на брифинг ресорният заместник-кмет Анести Тимчев. На пресконференцията присъстваха директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" –Пловдив Надя Танева и директорът на дирекция "Социална политика" към община Пловдив Веселина Ботева, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Зам.-кметът Анести Тимчев припомни, че броят на социалните услуги в Пловдив е 56. Те се ползват от над 3000 души, от които над 1100 са пълнолетни лица, 1929 са деца. "Заедно с това община Пловдив е развила и допълнителни социални услуги - диетични трапезации за 1100, патронажна грижа 560 лица, "Топъл обяд" над 2000 души и други. Т.е. става дума за концентрирано внимание към хората с увреждания, възрастните и самотните хора. Общо във всички социални услуги персоналът е 750 души", каза той. 

Преди брифинга с журналистите Тимчев организирал съвещание с всички работещи в Комплекса за социални услуги. Там заявил, че подобно поведение не само че няма да бъде прикривано, а ще бъде много строго наказвано.

"Ще наказваме много строго всеки, който си помисли, че може да има подобно отношение към хората, които ползват социални услуги. Няма да прикриваме управление, което прикрива или не открива и не отстранява симптомите", заяви Тимчев.

Той вече е бил на проверка в този дом и декларира, че ще провери всяка социална услуга и ще разговаря с всеки служител. Досега са проверени 5 центъра, до средата на следващия месец инспекциите ще са приключени. В програмата на Тимчев е предвидено да се подобри формата за контрол, създаване на нови атестационни форми на всеки служител, търсене на възможност за подкрепа на добрите служители. 

Зам.-кметът съобщи, че в този дом са създадени добри битови условия за потребителите, но в същото време е трудно да се намери персонал. От създаването на центъра преди 3 години до настоящия момент в община Пловдив и в дирекция "Социална дейност" не е постъпвал нито един сигнал от член на семейство или работещ там за някакви нередности. 

Социалният министър Деница Сачева е разпоредила проверка веднага след репортажа, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" –Пловдив Надя Танева. След изготвянето докладът ще бъде предоставен на районна прокуратура. Материалните условия са много добри. Танева апелира към всички, които се натъкнат на такива нечовешки действия, своевременно да се обръщат към институциите. По думите й, хората, които работят в социалния сектор, имат нужда от помощ, защото работата им е не само физически, а и емоционално изтощаваща. 

Към момента не са идентифицирани хората, които са се отнасяли грубо с хората в социалния дом. След установяването им, към всички ще се предприемат най-строги мерки, каза зам.-кметът Анести Тимчев

Веселина Ботева апелира към авторите на репортажа да кажат кои са хората, защото те и в момента са на работа там. В центъра работят 12 души, от които 7 са болногледачи. В момента директорката е в плануван преди месец отпуск за 1 седмица. Тимчев уточни, че към КСУ има два центъра и не се знае в кой е направен записът.

Предстои да се изиска от РЗИ да направи оценка на лекарствата, които се дават там. Тимчев е издал заповед, с която забранява внасянето на медикаменти отвън. 

Зам.-кметът заяви, че той поема отговорност, защото на него е поверена тази дейност. Виновните служители ще бъдат уволнени след обявяване резултата от проверките. 

Пълен запис от пресконференцията гледайте във видеото!



Още по темата: общо новини по темата: 14
17.08.2020 »
21.02.2020 »
13.02.2020 »
30.01.2020 »
27.01.2020 »
24.01.2020 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Проектът Модър - Царевец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
"Франкофоли" 2024
Кауза Колежа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: