Уволнените от Инспектората служители ще търсят правата си в съда

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
14:34 / 09.03.2012
5843
"Не на 18, а на 10 от служителите на Общинския инспекторат в Пловдив са връчени заповеди за освобождение", отсече пред журналисти шефът на институцията Владо Илиев след приключване на срещата му с представители на Синдикалните организации в града във връзка с масовите освобождения в т.н. пловдивско ФБР. Това предаде репортер на Plovdiv24.bg, който проследи на място събитията пред сградата на инспектората. Потърпевшите служители се бяха събрали там и заявиха, че освобождението им от работа е е неправомерно и заповедите са им връчени без предизвестие.

"Бях първата извикана служителка на инспектората, на която беше обяснено, че не отговаря на новата длъжностна характеристика, с която обаче се запознах на момента. Оказа се, че условието да заемам вече тази длъжност, е да имам, средно образование със специалности като лесотехническо, паркостроене,  биология и химия. В момента завършвам семестриално в ПУ-то биология, но от новото ръководство на инспектората ми беше отговорено, че когато си взема това, която, забележете, работя вече 5 години", възмутено разказа Ваня Костова, една от потърпевшите. Тя поясни, че преди години се е явила на конкурс за длъжността, спечелила го е и е изпълнявала задълженията си съвестно, а сега се оказва, че вече не отговаря на изискванията.

"За какво ми е това например паркостроене, инспекторите глобяваме за хвърлен фас, за строителни отпадъци, за нерегламентирани сметища. Идва нов директор, правят нови длъжностни характеристики и аз ставам неизгодна на тази община", пита Костова. 

"Инспекторатът вече няма да се занимава само с хвърлени фасове и т.н., а с много по-сериозна работа", контрира шефът на местното ФБР инж. Илиев. Той отрече слуховете за политическа чистка и поясни, че промените в длъжностните характеристики на служителите се правят с цел общинския инспекторат да работи много по-ефикасно, а за свободните длъжности ще се обяви конкурс.

"Досега в трите отдела на инспектората са се назначавали служители с единственото условие да имат средно или висше образование, без то да е профилирано. Сега обаче са необходими и конкретни познания по различните специалности", мотивира се Илиев. Той сподели, че в досегашните длъжностни характеристики е имало и такива, които са били "направени" специално за даден човек, а не обратното и даде пример с един от досегашните шефове на отдели.

"Той е със завършено средно образование, а е началник на висшисти", възмути се Илиев и запази в тайна името на въпросния служител.

Градоначалникът Иван Тотев застана твърдо зад действията на шефа на инспектората и потвърди, че заради по-ефикасния контрол, смята да увеличи щатната бройка на местното ФБР.

Шефът на КНСБ Пловдив Татяна Миран е посъветвала новият директор на инспектората да не бърза с връчването на заповедите и не оправда неговите действия.

"С едната ръка се подава длъжностната характеристика, а с другата заповедта за уволнение", коментира тя и уточни, че промяната на същата е най-лесния начин за работодателите да се "разделят" с даден служител. 

Освободените инспектори се заканиха, че ще търсят правата си в съда.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (12)

Още по темата (2):
04.04.2012 Драконови мерки за контрол в Общинския инспекторат
09.03.2012 30% от служителите на местното ФБР изхвърчат от работа
Още новини от Новини от Пловдив:
Катастрофа между три коли в Пловдив, на място има линейка
Кметът на Пловдив: Няма как да не ти трепне отвътре, рукне ли род...
Брокери: Хора с добри финансови възможности сменят апартамента си...
Разследват имотни измами, свързани с бившия полицай, осъден за уб...
Голям успех за ученици от училище "Вапцаров"
Шофьорка: Стойте далеч от това място!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).