ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Увеличиха данъците за автомобилите с по няколко лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:09 / 23.12.2009Коментари (13)6505
© Plovdiv24.bg
23 лева вместо досегашните 20 данък догодина ще плащат собствениците на автомобилите с мощност 50 киловата, които са най-разпространени в Пловдив. Това е една от промените при увеличението на налога, които съветниците приеха днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На миналата сесия предложеното увеличение на данъка не беше прието с мотивите, изтъкнати от опозицията, че не можело по време на криза гражданите да се натоварват с допълнителни тежести. По този начин общината беше застрашена да се лиши от предвидените 1 500 000 лева. Кметът Славчо Атанасов тогава предположи, че съветниците са се объркали и днес -леко преработено, предложението отново бе внесено за гласуване.

"Не можем да искаме още и още от пловдивчани, след като общината доказа, че не може да похарчи приходите, които събира от тях", отново се противопоставиха Сузана Николова и нейните колеги от ГЕРБ. Този път обаче те останаха в малцинство и 1 480 000 лева приходи допълнително вече са предвидени в бюджета за догодина.

Повишението на данъците върху автомобилите е средно с около 20%, само за най-мощните возила увеличението е с 25 на сто. Така от догодина притежателите на автомобили с мощност 37 киловата ще плащат 13,84 вместо 12,58, на 70 киловата - 45,36 лева вместо 37,80, на 75 киловата - 99 лева вместо 82,50 и на 115 киловата - 190,96 вместо 141,45 лева.

"На най-мощните коли, които в Пловдив не са и много на брой, само едната им гума струва повече от повишения налог", коментираха съветници, гласували предложението.

"Съветниците гласуваха разумно. Беше време да започнем леко повишение на тези данъци, които засега бяха най-ниските в страната, за да не се наложи догодина при влошена икономическа ситуация, увеличението да дойде изведнъж и драстично", коментира шефът на дирекция "Местни данъци и такси" Николай Ненков, като направи и уточнението, че собствениците на масовите марки автомобили ползват и 50% отстъпка, ако са снабдени с катализатор.


Леко вдигат данък МПС


Още по темата: общо новини по темата: 7
08.12.2010 »
09.01.2010 »
21.12.2009 »
17.12.2009 »
17.12.2009 »
07.12.2009 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Карам фиат браво 105 коня 2000г. Платих данах 180 лв. ся ше стане мамси джейзи :D Закакво плащам данаци като пътишата са разбити! 10 пъти като мина по Васил Априлов и предницата ми е за ремонт! да не говорим на бул.Дунав за какви дупки става на въпрос
0
 
 
Мен не ме дразни това, че ги вдигат с тези 25%, а това, че тези пари не отиват по предназначение, а в джобчетата на определени хора! Ето това е най-наглото нещо, защото ние всички си плащаме данъци, винетки, граждански и т.н., а в крайна сметка пътищата ни, маркировките и всичко останало са МИЗЕРИЯ! Дупките си зеят като кратери и си чупим колите... Къде отиват нашите пари, а?Скапана държава... Никога няма да се оправим, ако не започнем да мислим не за себе си основно, но и за държавата и как да си оправим положението, за да можем гордо да се наречем "ЕВРОПЕЙЦИ"... Продължавам да си твърдя, че България не беше готова за ЕС...От доста време съм на принципа: "Обичам родината, но мразя държавата"!
0
 
 
като не ги плащам кво ще ми вземат :Д си купа кола за 300 евро от германия и да е зимат
0
 
 
След като сме в криза мога ли да ви попитам защо искате да карате се мощтни автомобили . Или на пьтя сте царе а тук вьв форума се фукари се оказахте . Като сте дали много пари за кола ще си дадете и за пьтища или вие с жиповете се по кьра правите сьстезания .
0
 
 
Айде стига сте пискали, нещастници! Като сте толкова беднички, ще карате по-малки колички! Всеки да се простира според чергата си! Иначе на гол тумбак чифте пищови! Бъдете европейци, а не мангали! Щото този вой във форума звучи много мангалски!
0
 
 
СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,С
ТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,СТАЧКА,
+1
 
 
Не съм съгласен. 115 киловата кола никога не е плащала 141 лева. Може би колите над 15 години плащат, но по-новите (имам предвид от 14 до 5 години, "новите") плащат горната сума умножена по даден коефициент. За още по-нови (от 5 до 0 годишни) данъкът се умножава по още по-голям коефициент. Цялата тази прекалено социална политика не мога да я разбера. Общината стимулира хората да карат 15 годишни таратайки, а новите автомобили се "бръснат" с небивало високи налози спрямо старите 20 годишни опел кадети, да речем. Къде е логиката в цялата работа? Да не прозвучава грубо, но който не може да си купи по-съвременна, надеждна и еко-съобразна кола може чисто и просто да ползва градския транспорт. Продават се 10 годишни автомобили вече, покриващи EURO 2 изискванията, с катализатори, малка мощност, АБС-и, еърбеци и прочее и всичко това за 2500-4000лв. Защо трябва да се стимулират хората, които карат опасни и силно замърсяващи автомобили? И защо една Волга трябва да плаща в пъти по-малък данък от някоя съвременна нова Киа с EURO 5 и идентична мощност, която има шумен фактор 0 (т.е. е изключително тиха като работа), има много системи за сигурност, има в ПЪТИ по-малък разход на гориво и изхвърля десетки пъти по-малко вредни газове в градската атмосфера. Защо? За мен не е проблем - аз ще си платя данъка. От общината са почти прави - моят данък по новия налози ще е малко над 250лв., а една зимна гума ми е поне 300лв. Само не мога да разбера това някакво успокоение ли е? Къде пише, че данъкът трябва да е % от цената на автомобила или от годишната поддръжка на автомобила, или пък че трябва да струва колкото някой компонент на автомобила? И на една Опел Корса данъкът й е по-малък от една гума (13" зимна гума с широчина 165 е около 70лв.), така че какъв е този лаф за по-мощните возила? Или просто трябва да надъхаме народа, че "богатите" пак ще плащат яко, тяхната кожа мръсна, за да може покрай сухото да гори и мокрото без да му направи впечатление. Тъпи доводи. В България е най-абсурдно определяният данък за МПС. По-тъпи доводи за увеличаване на данък и ставка за по-"нови" автомобили не съм виждал на север от Камбоджа и на запад от Индия.
+1
 
 
Значи първо го отхвърлиха предложението за 25%, замазаха ни очите, пуснаха Руски-Победа да се радваме и сега вече явно прецениха, че по-леко ще понесем повишението, което пак е над 20%. Евала, това се казва политика! После защо хората не ги обичали и ги критикували.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ДЮШ на ПФК Локомотив (Пд)
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: