ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Uriah Heep: Нямаме търпение да се видим в Пловдив!
Автор: Васил Динев 10:20 / 27.04.2016Коментари (0)3554
©
Интервю с Мик Бокс, китарист на легендарните "Юрая Хийп", взето от Алекс Костова от "Стар ФМ":

- Uriah Heep е една от абсолютно знаковите групи за българите. Вие сте единствената рок банда, особено от подобен калибър, която не просто е изнесла концерт, но и цяло турне тук през 1988.

- О, да, 1988, наистина. Знаеш ли, в бандата имаме една поговорка - "Ако хората не могат да стигнат до музиката ни, ние ще докараме музиката си при тях". Тогава беше особено валидно, по време на комунистическия режим не беше никак лесно да се стигне до вас - то не бяха визи, разрешения...

- Мога да си представя!

- Пълен кошмар, но щом веднъж стигнахме там и засвирихме за хората в България, видяхме с колко страст отговарят на музиката ни - с толкова страст, с колкото самите ние я изпълнявахме, и когато видяхме усмивките на лицата им - всичко си струваше. Оттогава си имаме несекваща връзка с българите.

- Така е, а ние имаме връзка с групата ви както с никоя друга - знаеш за "Джулай Морнинг".

- О, да, знам за фестивала "Джулай Морнинг" - прекрасно е, нали?

- Вие се върнахте 25 години по-късно, а ще имаме късмета да ви видим отново през май - кое е най-запомнящото се посещение за вас?

- Е, по време на първото свирехме на стадиони, беше много мащабно, почти всичките концерти бяха на открито, а публиката беше страхотна. Бяха като динамит, всичко им харесваше, но мисля, че заради усилието, което бяхме положили, за да бъдем там, признанието им беше дори още по-силно. Помня, че тогава най-голямото нещо, което чух по радиото, беше Ray Charles с "Hit the Road, Jack". И изведнъж идваме ние, с нашата марка рок енд рол. Това само показва, че си има място за всяко нещо.

- Изминаха 47 години от началото, а Uriah Heep се представят все така силно на всички фронтове - отлично представяне на сцената, 24 солидни албуми, безброй световни турнета. Как поддържате тази енергия, дълголетие и жилавост през всичките тези години? 

- Мисля, че е много просто - когато правиш нещо, което обичаш. Аз все още усещам същата енергия и страст към музиката, каквито горяха в мен от първия ден. Никога не са ме напускали. И това е силата, която те поддържа да продължаваш напред.

- Как запазвате този отчетлив, незабавно отличителен звук на Uriah Heep през годините? И бреме или благословия е точно ти да си пазителят на завета?

- Абсолютна благословия! Навремето формирахме бандата с David Byron, който за съжаление почина и за мен тя винаги е била като мое дете, винаги така съм гледал на нея. Мисля, че издържахме толкова време, защото имахме наистина добри песни, които издържаха проверката на времето и изпълняваме до днес. Имаме много такива в кариерата си, което е фантастично. Най-общо е това - мисля, че докато съм там и ме има, винаги ще има Uriah Heep. Всъщност, ние си изработихме звучене през 70-те, което много добре ни служеше и ни беше като темплейт - с Хамънд органа, моята stilted китара, заедно с wah-wah ефекта и хармонирането на 5 гласа, имаме петима певци в групата. Така че всъщност ние сме първата група - далеч преди Queen и всички останали - която използва хармонията почти като отделен инструмент.

- И да го превърнете всъщност в своя запазена марка.

- Да, и поддържаме този своеобразен музикален темплейт през годините, като го прилагаме към всяка песен, още когато я пишем.

- Толкова много групи обаче се разпадат заради его, спорове за пари и главозамайване от славата. Вие как пазите и себе си, и един друг от звездоманията?

- Аз по принцип съм много земен човек. Нещата с егото минават и заминават. Моята основна мотивация се намира на сцената, където свиря музиката, която обичам. Всичко друго е излишно . Не се връзвам на нищо от тези звездомании.

- Изумително е, че след толкова години и легендaрен статус си толкова достъпен, респект за това.

- Но това е много важно, знаеш ли. Извън музикалната страна на това, което правим, комуникацията е всичко. Комуникираме с хората чрез концертите и шоутата си, с радиата - посредством интервюта, всичко е комуникация, така че изключително важно е, според мен, да бъдеш достъпен. Има хора, които наистина вярват на самомнението си, но аз никога не съм се доверявал на това.

- Навремето човек можеше да стане известен от уста на уста буквално само благодарение на музиката си. В наши дни е нужна пиар машина и цял куп инструменти, които нямат общо с музиката. Феновете някак изглеждаха по-важни, за сметка на пиар машината в наши дни при по-новите банди.

- Да, но някога турнетата бяха в основата на всичко - ти просто не се спираш. Така че се налагаше постоянно да правиш нова музика, неминуемо беше да израснеш като артист с всяко следващо турне. И това е страхотна основа, защото правиш нещата по правилния начин. Хората винаги се опитват да намерят краткия и бърз начин да стане сега - качи го във фейсбук, публикувай го еди къде си - това е просто начин да опиташ да скъсиш пътя. Но основата на групите, които се появиха заедно с нас, в края на 60-те, началото на 70-те, беше това, че учеха майсторлъка, работеха здраво, за да шлифоват уменията си.

- И изобщо имаше майсторлък, за които да говорим!

- Ние нямахме най-добрите инструменти или каквито и да е модерни играчки навремето - има

©
хме само страстта си и любовта към това, което правим - това беше, с което работехме. Сега всеки може да грабне китарата - и обикновено е някоя фантастична китара, още от самото начало - не им се налага да пестят година, за да си я купят.

- Никаква признателност към инструмента!

- Да, романтиката не е никаква част от този процес в днешно време. Мисля, че затова и толкова много от музиката сега звучи така стерилно - няма вложено достатъчно сърце в нея.

- За почти половин век в Uriah Heep сте експериментирали с многобройни стилове, звучене и концепции. Имаш ли чувството, че сте изпели и изсвирили всичко, или музикалният пъзел може да бъде пренареждан безкрайно?

- Опитваме да запазим инструментацията си и да добавим звученето на Uriah Heep - с органа и wah-wah китарата ми, която е отличителна, с хармонията от 5 части - държим на този темплейт, защото е успешен. Не променяш нещо, ако не е нужна промяна.

- Не поправяй това, което не е счупено.

- Именно! Затова държим на това и успешността му се доказа през годините. Едно от важните неща, според мен, е че когато чуеш по радиото песен на Uriah Heep, разпознаваш звученето ни незабавно, а това струва теглото си в злато.

- Можеш ли да споделиш някои от лудите идеи, които сте имали, но не са се случили? Като списък с желания от типа "Ако се удаде възможност, ми се иска да направим това или онова"?

- Всичко сме правили! Признавам си, минали сме през цялото това нещо с частните джетове, с резервирането на цели етажи в хотелите с бодигардове отвън, имаше сигурно 10 години, в които не бяхме минавали през летище изобщо - лимузините ни взимаха директно от самолета, така че сме си отживели тази мечта. И слава богу, оцелях след нея - някои нямаха този късмет!

- Знам, че работите по нов албум - можеш ли да ни споделиш подробности и най-вече - кога да го очакваме?

- В момента все още активно промотираме по света последния си албум Outsider. Върви добре и хората го приемат много добре, което е чудесно. Но в момента наистина планираме нов албум, което хич не е лесно, защото сме на турне непрекъснато - правим по 100-120 концерта годишно, затова да намерим и достатъчно време, за да влезем в студио и да записваме, е много трудно. Така че в момента преглеждаме внимателно каледара си и се опитваме го вкараме в годишния си план. Може да стане тази година, или в началото на следващата, но нов албум определено ще има!

- Чудесна новина! Много ти благодаря, Мик, и се надявам да си изкарате страхотно през май на трите концерта, които ще имате в България в Пловдив, Русе и Каварна!

- Мисля, че ще е чудесно - нямаме търпение да се видим с вас!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Реформи в БДЖ
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: