Умуват какво да правят с подлез в центъра на Пловдив

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
11:15 / 13.03.2018
5495
Казусът с концесията на археологическия подлез влиза на общинска сесия утре, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Пловдивските съветници трябва да разгледат подписката на 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". С нея - видно от документите, организаторите й настояват: 

Първо – запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата (в лицето на Министерството на културата), Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. Второ: При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване на гражданска квота в органа, който ще управлява обекта с цел прозрачност. И трето: Включване на представители от гражданската квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на груповия паметник под егидата на ЮНЕСКО.

"Има неща, по които ОбС няма как да се произнесе. В случая, освен продължаване на концесията се искат няколко други точки", коментира казуса кметът Иван Тотев днес. Той поясни, че водещи в процедурите по кандидатстване на пловдивските мозайки е Министерството на културата, а Общината може само да подкрепя и да изпълнява дейности, които и се възлагат от министъра.

Другата водеща фигура е фондация "Америка за България". Фондацията обаче вече е наела консултант, който ще разглежда документите за кандидатстване и да подкрепя процеса със съвети.

"Затова е извън компетенциите на Общината да слага граждански квоти или да определя компетенции. Не знам и ОбС как точно може да гласува това", заяви Тотев.

Концесията на съоръжението изтича през лятото, Жорж Трак вече е подал искане за удължаването й, въпросът по същество обаче ще се разгледа на друга сесия, поясни още той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...
Кметът на Пловдив свиква партиите на консултации
МВР Пловдив лови нарушители


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).