ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Украинският бежански център в Пловдив с номинация за награда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:40 / 02.03.2023Коментари (0)1147
©
Временният бежански център "Втори дом“ за Украйна е сред финалистите в тазгодишните номинации на Института за иновации в политика, категория "социална кохезия". Община Пловдив е сред 80-те финалисти, които се надпреварват в 8 категории за престижната оценка. В средата на май на гала церемония във Варшава, Полша ще бъдат обявени осемте победители. Пловдив е единственият град от България и Централна и Източна Европа, който попада сред номинираните.

Проектът "Втори дом“ на Пловдив за създаването на условия за бежанците от Украйна е на финала в категорията си с държави като Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Испания и др. Центърът за бежанци е спечелил вниманието на 1045 граждани, експерти и политици от цяла Европа, които са селекционно жури тази година. Моделът на Пловдив е отличен за междусекторния си подход в ползотворната съвместна работа с неправителствени организации, бизнес, институции и държавни органи, ангажирани с бежанската криза.

В проекта, с който участва общината, са описани и двата дневни центъра за деца бежанци, които бяха предоставени на фондация "Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. Именно нейната фондация се грижи за целодневното функциониране на дома, като тя е и сред основните партньори на Община Пловдив в каузата, заедно с различни представители на бизнеса.

Партньор на общината са и големи международни организации, също и Организацията на обединените нации (ООН),  по чиито данни към момента между 8 и 10 хил. украинци пребивават на територията на областта. Еврокомисарят за работните места и социални права Никола Шмит след посещение на място също даде висока оценка на създадената база.

"Благодаря на община Пловдив и лично на заместник-кмета Стефан Стоянов, че се ангажира с децата на украинците, където те да се адаптират, докато родителите им започнат работа. Там те се подготвят за образователната система в България", сподели Наталия Елис и допълни, че в момента общината съдейства и за предоставянето на трето място за социализация на украинските деца и в кв. "Южен“. Над 320 от тях вече са обхванати в образователната система.

Преди да гласува за проекта по превръщането на бившата Белодробна болница в Пловдив във временен бежански център, всеки член на журито се е запознал с условията и грижите, които се предлагат там. Центърът отвори през юни 2022 г. и повече от 5000 души получиха подкрепа и вече са се интегрирали в местния живот. Всеки месец повече от 500 деца и възрастни получават психологическа и емоционална подкрепа там. Мястото продължава да разширява услугите си като създава мрежа за подкрепа и чувство за принадлежност.

"С този проект искахме да осигурим на бежанците възможност да се установят и изградят отново живота си в Пловдив. Създадохме условия, с които градът ни се нареди сред водещите примери в Европа за ефективен модел за подаване на ръка на подкрепа в моменти на несигурност“, коментира кметът Здравко Димитров номинацията.

В тазгодишното издание в осемте категории за демокрация, опазване на климата, демократични технологии, подобряване на управлението, социално сближаване, местно развитие, образование и партийни иновации се борят общо 337 политически проекта от 26 държави.

Повече информация тук: 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: