ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Убиецът от "Южен" разказа подробно всичко за деянието си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:39 / 21.09.2010Коментари (10)6389
© Plovdiv24.bg
Вчера полицаи претърсваха мястото на убийството
Как е заклал 45-годишната камериерка Роза Мачокова показа вчера убиецът й Янко Шандаков, на 41 г. Следственият експеримент в градинката на район "Южен" в Пловдив, където на 12 септември сутринта клошарят уби жената, е стандартна процедура, казаха от ОД на МВР.

Повтарянето на действията от неделната утрин е заснето с камера от полицията. То е по поръчка на окръжния прокурор Иван Даскалов и трябвало да установи дали показанията на извършителя се потвърждават.

Спазен е и точният час на клането - 6 ч, обясниха полицаи. Затова вчера още по тъмно криминалисти изкарали Янко от ареста, където той лежи с постоянна мярка за задържане под стража, и го закарали в паркчето.

Там 41-годишният бездомник повторил всичко, което направил през фаталната сутрин. Показал как е излязъл от тухлената съборетина в средата на градинката, където живеел.

Пред камерата на униформените Янко демонстрирал причакването на минувачката, която бързала за работа в хотел извън Пловдив. Последвало повалянето й на земята и "бродирането" с 54 удара по тялото й. Янко признал, че е изнасилил непознатата, и след това я е убил.

В началото на "изявата" си Янко бил хладнокръвен. "Постепенно обаче се разчувства. Изглежда, дори започна да се разкайва, сълзи избиха в очите му", казаха униформени, присъствали на следствения експеримент.

Окръжният съд в Пловдив наложи на Шандаков постоянна мярка за задържане под стража заради жестокото убийство. Жената работела като камериерка в брестнишкия хотел "Беркут" и излязла рано, за да хване автобуса от Сточна гара.

Към 5,40 ч минала през градинката на ъгъла на улиците "Здравец" и "Прохлада", както правела всяка заран.

Шандаков, който живеел в колиба наблизо, видял Роза и я повалил с удар на земята. Завлякъл я в храстите и започнал да се гаври с нея. Жената се съпротивлявала, удряла Янко с юмруци, одраскала го.

За да я сплаши, той почнал да я дупчи с ножа. Съдебните медици преброили 54 пробождания по тялото на Роза. Два от ударите били смъртоносни - Шандаков прерязал сънната й артерия. След като издъхнала в огромна локва кръв, Янко избягал и оставил Роза, без да вземе нито портмонето й с парите, нито мобилния й телефон. Затова разследващите изключват версията причината за убийството да е обир. Те са пратили ДНК материал от Шандаков за изследване в Националния институт по криминалистика и криминология.

Янко Шандаков преди 11 г. е причинил смъртта и на първи братовчед на баща си. Има и други криминални прояви, личи от архива на Пловдивския окръжен съд.

По онова време днешният клошар работел като строител. Бил разведен, имал едно дете. Живеел на квартира в жк "Тракия".

Когато баща му обаче починал, Шандаков се пренесъл в къщата му на ул. "Поп Харитон". През ноември 1999 г. при него се преместил 62-годишният Христо Николов, първи братовчед на баща му. Нямало къде другаде да живее, затова двамата решили да поделят стаите в жилището.

На 27 ноември Шандаков взел надницата си и с един от общите работници отишли в барче близо до ул. "Поп Харитон". Почнали да се черпят, изпили по две ракии.

По някое време в кръчмата дошъл и Христо. Янко го поканил да седне и го почерпил с едно питие. После го пратил вкъщи и му заръчал да запали печката.

Самият той си тръгнал към 21 ч. По пътя срещнал роднината си със сак и яке в ръка. Попитал го къде отива.

Като разбрал, че печката не е запалена, почнал да го бие с юмруци шамари по лицето. Човекът паднал по гръб на улицата, а Янко го завлякъл до вкъщи и го сложил в леглото. Легнал си да спи.

На другия ден сутринта Христо му се оплакал, че му е много лошо. Невъзмутим, Шандаков отишъл да играе карти в кв. "Изгрев" и оставил пребития сам.

Предната нощ случаен свидетел на побоя станала съседка на Янко. Жената намерила лелята на Шандаков и й разказала всичко. Тя веднага отишла в къщата и открила Николов в безсъзнание. Извикала линейка и той бил приет в неврохирургията. На 4 декември 1999 г. починал. Смъртта настъпила от причинената черепно-мозъчна травма. При падането Христо си счупил няколко ребра и дясната ключица, а от залежаването в болницата развил и бронхопневмония.

На 6 юни 2000 г. Шандаков бил осъден на 3 г. и половина затвор. Излежал присъдата си и през 2007 г. излязъл на свобода.

Не работел, живеел, където му падне и се сближил с клошарите в кв. Кючук Париж. Препитавал се основно с кражби и с намереното по контейнерите.

Един ден отишъл на арменските гробища на бул. "Мария Луиза". Заговорил човека, който продавал свещите, и го питал кога ще дойде свещеникът. Човекът отвърнал, че за деня няма погребения и духовникът няма да идва.

Внезапно Шандаков хукнал да бяга. Продавачът на свещи се усъмнил и влязъл в стаичката, където бил монетарникът. Видял, че 32 лв. липсват. Веднага отишъл при гробарите и им разказал всичко. Те подгонили Янко.

Тъкмо щели да го хванат, когато той се обърнал и стрелял с пистолет по един от мъжете.

Гонитбата продължила патрулна кола от районното. Шандаков успял да избяга. Полицаите го открили, след като разпитали друг клошар, който им обяснил къде живее беглецът. Този път Шандаков бил осъден на година и 8 месеца затвор. Излязъл на свобода през декември 2008 г. Той има и още една условна присъда от 1987 г., но бил реабилитиран.

На 10 май м.г. Янко Шандаков и негов познат пребили друга клошарка. Минувачи видели как я удрят и влачат по улицата. Тя била много пияна и като я изписали от болницата, отказала да подаде жалба. На Янко бил съставен само акт за дребно хулиганство.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 22
01.09.2015 »
07.11.2014 »
12.03.2014 »
28.09.2013 »
27.09.2013 »
14.05.2013 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ще си спи клошаря на топло тая зима!Дали той е убиеца не е ясно... А ми е интересно за всичко което е направил само толкова ли е заслужил ... нещастника заслужава цял живот да лежи и да се гаврят с него а не смърт
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 22.09.2010 г.
+1
 
 
приказка за лека нощ,но с лош край!аз не вярвам,че това е човека!!!всичко е боза и никога такива неща не излизат на яве!ще набутата клошаря в затвора,той и без това там ще се чуства по-добре,отколкото на вън,но убиеца си е на свобода и след време пак ще четем същата история,но с друга жена-ПАЗИ БОЖЕ!!!но така е в БГ да се отчете работа!!!аз все си мисля,че клошаря трябваше и чантата на жената да вземе и точно това ме довежда до мисълта,че НЕ Е ТОЙ!!! Но жалко за жената-лека й пръст и съболезнования на съпруга и децата й!те страдат най-много от всички!
+2
 
 
Ееее , стига бе. Ега си човека - той си е за затвор, един път са го пуснали , не го ли виждат какъв е? Един познат получи 8 години за кражба ЗА КРАЖБА! Направи го напук на собственика, еми то като гледам по - добре да го беше убил, че и мъчил, то 3 годни са по -малко , кви са тия закони..... нямам думи, ТЪПА ДЪРЖАВА!
+4
 
 
След този случай косата ми настръхва от такива боклуци и как утре ще ми се наложи и на мен да ходя на работа сутрин и какви изроди се разхождат по улиците и заплашват не един човешки живот.
+5
 
 
СМЪРТ чрез източване на кръвта
+5
 
 
само СМЪРТ за този гад и то по особено жесток начин! желаещите да изпълнят присъдата ще сме хиляди!
+2
 
 
И аз да почна да трепа наред, ве?! Ша убия някой, дет не ме кефи и какво? Ще полежа 3 години в затвора... там ще ме хранят, ще ме научат някой занаят, като видят, че не съм прост като останалите цигани може да влеза и в наркобизнеса и да почна да вада повече на месец от годишната заплата на премиера... след това ще убия още 5-6 човека, щот са ме погледнали и ще лежа само 5 години, защото отпечатаците от местопрестаплението НЕ СА достатъчно доказателство, че аз аджеба съм им теглил секирата на тия орица. Тоя боклук въшлив е трябвало още след първото убийство да го пратят нагъзен под затворническите душове за поне 50 години... и нека го пуснат след 30, а не след 3.5??????
+3
 
 
Къде са му защитниците сега на този боклук? Онзи негов адвокат на какво основание иска по-лека мярка?! За да може след някоя и друга година, като излезе от затвора, да пребие/изнасили/убие още някой човек ли? За този само най-лошото трябва да последва оттук нататък (дори преди много години и трябвало това да стане, а не сега)! Наистина започвам да се замислям за връщане на смъртното наказание. Защото каквото повикало, такова се обадило! Не може с нечовеци да се държим човешки! Стига сме ги пазили и сме се съобразявали с тях! Щом ще трепят хора и те не трябва да са живи! Дори не си мисля, че биха се разкаяли и биха се тормозили, ако са в затвора за цял живот! Защото не са като нас - те са изверги! Навсичкото отгоре ще им плащаме и прехраната...защо?! Защитниците им (и на смъртното наказание за такива боклуци) да си ги вземат вкъщи и тогава да приказват! Възмутен съм..... :-(
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: