ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги" отбелязва Световния ден на недоносените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:38 / 17.11.2021Коментари (0)677
©
"Недоносеността е проблем не само за страната ни, но и в световен мащаб. Честотата на преждевременните раждания в България се задържа в последните 10 години и е средно около 10-11%, като тя варира в различните региони и някъде достига до и над 20%." Данните съобщи началникът на Отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Мая Кръстева днес, 17 ноември, когато за поредна година се отбелязва Световният ден на недоносените.

"Датата е повод отново да фокусираме нашето и обществено внимание към тази група новородени", подчерта проф. Кръстева и допълни: "Обичайно в такива дни говорим повече за успехи, но гореспоменатите цифри налагат да се разискват основните причини за тази ситуация, за да се очертаят възможностите за преодоляването й.

Недоносеността е резултат от съчетаното негативно действие на множество фактори, които могат да се разделят в три основни групи: качеството на пренаталните грижи за бременните, организация и ниво на постнаталното обслужване на недоносените и принципите на късното проследяване на тези деца", обясни проф. Кръстева.

Първата група фактори са приоритет на акушер-гинеколозите. Известно е, че навременното идентифициране на рисковите бременности, тяхното активно наблюдение и минимализиране на патологичния терен за развитието на плода са важна предпоставка за състоянието на новороденото след раждането. Насочването на тези бременности и раждания в големите перинатални центрове благоприятства първоначалното и последващо обслужване на бебето като намалява необходимостта от транспортирането му. Колкото и адекватен да е транспортът, налице е риск от влошаване на състоянието на детето. Тук не можем да пренебрегнем и отговорността на самата бременна, нейния социален, здравен статус и здравна култура, коментира още проф. Кръстева.

Постнаталната грижа за недоносените е задача на неонатолозите и медицинските специалисти. Съчетанието на много добро техническо оборудване в повечето отделения с второ ниво и при всички с трето ниво на компетентност, кадровата осигуреност, която за съжаление не навсякъде е достатъчна, постигането и поддържането на висока професионална квалификация, усвояването и прилагането на съвременни диагностични и лечебни методи доведе до повишаване преживяемостта на недоносените, вкл. и на тези, родени под 1000 грама въпреки задържащата се заболеваемост, категорична е проф. д-р Мая Кръстева.

Тя обясни, че успехът в отглеждането на преждевременно родените е и в зависимост от тежестта на патологията, която в повечето случаи е комплексна, а това е предпоставка за ранни и късни усложнения.

Освен медицинските грижи и лечение допълнителна роля играят продължителната сепарация от майката и възможностите за контакт, храненето и др. В тази посока в неонатологичните звена се оборудват специални стаи за т.н "кенгуру" грижи, където майката и детето са в непосредствена близост. Така се изгражда и укрепва емоционалната връзка между тях, стимулира се кърменето. На този етап все още сме далеч от т.н. "центрове фамилна грижа", в които родителите са в постоянен контакт с децата си по време на лечението им. Но това е бъдещето, смята проф. Кръстева и допълва: "В този смисъл сегашната извънредна епидемична обстановка по повод Ковид пандемията наложи някои ограничения, които се надявам скоро да отпаднат."

При част от недоносените след изписването се очертават различностепенни отклонения в състоянието им, което обуславя повишен риск от изоставане във физическо, неврологично развитие, белодробна функция, зрение, слух и др. Това налага активното им проследяване и продължаващо лечение с намесата на различни специалисти – педиатри, офталмолози, рехабилитатори и др. Ролята на родителите е значима, но те трябва да бъдат достатъчно информирани за проблемите и начините за тяхното решаване, обучавани и финансово подпомагани, като в същото време се справят и с психологическия стрес. Затова дейността на обществените организации и дарителски кампании в помощ на семействата на недоносените е полезна и необходима. Но само тя не е достатъчна, допълва проф. Кръстева.

Според нея от намесата на държавните структури зависи преодоляването на част от проблемите. Налице са дейности в тази посока. Например Министерството на здравеопазването финансира програма за проследяване на деца с хронични заболявания и недоносените, но все още не е реализирана отдавнашната идея за създаване на национален регистър на недоносените в България.

В Клиниката по акушерство и гинекология на "УМБАЛ "Свети Георги" са съсредоточени най-рисковите бременности, при които могат да възникнат проблеми и при раждане. Честотата на недоносените е еднаква с тази за страната – около 10-11%.

Отделението по неонатология към клиниката отговоря на III-ото най-високо ниво на компетентност на медицинския стандарт "Неонатология" – има много добро техническо осигуряване, разполага с 15 интензивни легла, оборудвани според изискванията. Структурата е обезпечена и кадрово – в нея работят лекари и медицински специалисти с висока професионална квалификация. Те се грижат не само за родените в клиниката по акушерство и гинекология деца, но и за тези, постъпващи от други лечебни заведения от Пловдив и Южна България.

"Критерият за успеваемостта за нашата работа е постигнатата преживяемост на недоносените деца, вкл. и на тези с екстремно ниско тегло под 1000 г. Най-малкото дете, което в момента се отлежда в отделението, е родено с тегло 560 грама в 24 гестационна седмица. Всеки ден и всеки случай е отделна битка, на която екипът се посвещава изцяло.

В Отделението по неонатология е създадена организация и се провежда проследяване на недоносените деца след изписването им. Признанието за нашата работа е благодарността на родителите и нормалното развитие в по-късните етапи от живота на родените недоносени", обясни проф. д-р Мая Кръстева.

В заключение, в деня, посветен на недоносеността, началникът на Отделението по неанатология заяви: "Намаляването на честотата на преждевременните раждания, недоносеността, нейните ранни и късни последици може да бъде постигнато чрез съвместните усилия на държавните структури, медицинските специалисти, обществените организации и родителите. Отговорността на всички е голяма, но целта си заслужава, тъй като инвестирането в първите години от живота на детето има огромно значение за цялостното социално-икономическо и здравно състояние на обществото на всяка страна".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: