ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ "Свети Георги" Пловдив откри високотехнологичен мозъчносъдов център
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:34 / 03.06.2024Коментари (0)2857
С официална церемония и водосвет бе открит високотехнологичен мозъчносъдов център в УМБАЛ “Свети Георги" ЕАД - Пловдив. Центърът е оборудван с модерна  апаратура и предлага лечение на всички мозъчносъдови заболявания.  

Високоспециализираният мозъчносъдов център на УМБАЛ "Свети Георги“ ЕАД - Пловдив лекува всички мозъчносъдови заболявания, с акцент върху исхемичните инсулти. Болницата разполага с мултидисциплинарен екип и необходимата апаратура за прилагането на най-модерните терапии. Пациентите подлежат на бърза оценка до минути в Спешното отделение и при спазване на определени критерии се подлагат на тромболиза и/или ендоваскуларно лечение в първите 4-5 до 6 часа от началото на инцидента.

Провеждането на интравенозна тромболиза е рутинна практика в Клиниката по нервни болести. Във високотехнологичния мозъчносъдов център до момента са проведени 15 ендоваскуларни процедури с механична тромбекстракция. Клиниката отчита добри резултати от 2 години след въвеждането на методиката на КТ перфузия при селектирани пациенти. Предстои участие в научен проект с използването на изкуствен интелект в невроизобразяването при остър инсулт. 

На събитието присъстваха изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов, зам-директорът по Диагностична и лечебна дейност на База II проф. д-р Иван Дечев, началникът на Клиниката по нервни болести и ръководител на центъра проф. д-р Пенка Атанасова, началникът на Отделението по образна диагностика проф. д-р Николета Трайкова, както и представители на клиниките и отделенията, ангажирани с функционирането на центъра и лекари от други болници в сферата на неврологията. 

“За нас е огромно удоволствие и чест днес да открием и осветим нашия мозъчносъдов център. Благодарение на подкрепата на ръководството на университетската болница и колаборацията с Медицински университет София, успяхме да изградим този център и да обучим специалисти. Колегите д-р Иван Попов и д-р Александър Спасов са гордост за нашето отделение, защото те успяха да организират екип от млади колеги, с които работим чудесно. С пълната и постоянна подкрепа от Клиниката и Катедрата по неврология сме готови да предоставим най-добрата грижа за нашите пациенти", каза проф. Трайкова. 

Тя подчерта значението и добрия пример за мултидисциплинарната колаборация между клиничните звена на УМБАЛ “Свети Георги" Пловдив. 

“Днес правим поредната стъпка към съвършенството, към което се стремим в УМБАЛ “Свети Георги" Пловдив. Изключително щастлив съм, защото се сбъдна мечтата на проф. Атанасова и на проф. Трайкова, да имат възможността да създадат този Високоспециализиран център за лечение на мозъчни увреждания.  Благодарение на всички вас, този център стана реалност. Той не е просто сградата или  високотехнологичните апарати, които са в него.

Важна е и работата на абсолютно всички колеги, участващи в цялата верига на този организъм наречен Високоспециализиран център, за да стигне пациентът до апарата и тук висококомпетентни колеги да му помогнат да върне качеството си на живот", каза проф. Джамбазов. 

“Искам да изкажа благодарност към всички, които ни подкрепиха този център да стане реалност. Той е плод на самоотвержения труд на колектива на Клиниката по нервни болести в тясна колаборация с всички останали клиники, ангажирани по пътя на пациента. Шест години след първата тромболиза и след старта на инвазивните процедури преди 6 месеца, ние достигнахме целта си - най-високия статут за качество определен от Европейската организация по инсулти.

Центърът разполага с пълната палитра от човешки ресурс, който може да осигури денонощна спешна диагноза и лечение на пациентите с остър мозъчносъдов инцидент. Убедена съм, че с нашите общи усилия центърът ще продължи да се утвърждава в Пловдив и областта като необходим спешен портал за спасяване на човешки животи и ще заслужи признателността на хората в нужда", каза проф. Атанасова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: