ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ: Спекулира се с новия апарат за лечение на онкоболните
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:09 / 22.10.2010Коментари (0)1347
© Plovdiv24.bg
Спекулация с общественото мнение е твърдението на ръководството на общинския онкодиспансер МДОЗС - Пловдив, че хиляди пациенти ще останат без лъчелечение, ако спре работа единствения апарат на лечебното заведение. В момента въпросната телегаматерапевтична система "Рокус М" се помещава в бункер на Клиниката по лъчева терапия (КЛТ) на Университетска болница "Свети Георги". А причината за това е, че онкодиспансерът от години не изгражда свое помещение за апаратурата, обясниха от УМБАЛ "Свети Георги".

Нехуманни са опитите да се убеди обществото, че това е единственият качествен апарат за извършване на лъчетерапия в Пловдив. В КЛТ в момента работи линейния ускорител на електрони SIЕMENS PRIMUS HIGH ENERGY, собственост на УМБАЛ "Свети Георги", който освен, че е по-модерен и по-щадящ за пациентите, непрекъснато се натоварва повече. Тъй като двата апарата се ползват по съвместителство, заради честите аварии на над 25 годишния "Рокус М", ускорителят поема повече пациенти, което автоматично показва, че ние и сега се справяме със ситуацията, заявиха от болницата.

За да гарантира модерно и качествено лечение на онкоболните, УМБАЛ "Свети Георги" още миналата година закупи втори линеен ускорител SIEMENS. Средствата за закупуването бяха осигурени от целева субсидия от Министерството на здравеопазването. Апаратурата не може да бъде инсталирана в болницата, защото онкодиспансерът отказва да демонтира "Рокус М".

Съгласно договорните ни отношения онкодиспансерът беше предупреден за освобождаването на бункера още преди две години. Това е и стандартният срок за изграждане на бункер, който да отговаря на стандартите за извършване на лъчеление, коментират от най-голямата болница в Южна България.

Досега бяха проведени неколкократни срещи между ръководствата на двете лечебни заведения, подписано бе и споразумение за демонтаж на коментирания апарат със срок до 10 октомври 2010 г. По неясни причини този срок не е спазен, обясниха от УМБАЛ "Свети Георги".

"Според нас е манипулация искането на онкодиспансера за отсрочка с още една година, за да може да изгради в базата си специалния бункер", коментират от болницата. Това е само още един ход за отлагане и за получаване на приходи от НЗОК по клинични пътеки, докато се ползва базата на УМБАЛ "Свети Георги". Няма я грижата за пациента - "Рокус М" не лекува качествено. А по световните стандарти за лъчетерапия отдавна трябваше да е изваден от употреба. Без значение какви ремонти са му правени, той все пак е на повече от 25 години. Никъде по света не облъчват пациенти с толкова архаична техника, която освен всичко друго носи допълнителни рискове за и без това крехкото здраве на раково болните, смятат от КЛТ.

Манипулирана акция е и представянето на статистиката за цялата страна за една година, като пациентопоток през онкодиспансера, смятат работещите в Университетска. 12 хил. души годишно са преминалите лъчелечение в цялата страна, 1200 са в Клиниката по лъчетерапия на УМБАЛ "Свети Георги", а в диспансера - 700-800 за една календарна година. Не е коректно да се предизвиква паника в обществото и сред самите онкопациенти, които са и най-уязвимите в цялата здравна система, подчерта проф. Марианна Янева, ръководител на КЛТ.

"Наистина ще има период, през който ще работи само единият апарат за лъчелечение. Но искаме да успокоим обществеността, че категорично пациентите няма да останат без терапия, дори да се наложи някои от тях да посещават центрове извън Пловдив", подчертаха от ръководството на Университетска болница.

Разпределянето на пациенти в други онкоцентрове е стандартна практика при подмяна на апаратурата. Необходимо е време, за да се адаптира помещение, да се монтира техниката, да се направят замервания и проби и чак когато са осигурени необходимите обезопасяване и качество, започва работата. Само по този начин може да се предложи добра терапия по всички медицински стандарти, смятат лекарите.


(с) ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: