УХТ тържествено откри новата учебна година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:49 / 23.09.2013
4545
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Добре дошли и не забравяйте - в университета не само се влиза - човек остава в него за цял живот". С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д.т.н. инж. Кольо Динков се обърна към първокурсниците на тържественото откриване на учебната 2013/2014 година в препълнената аула "Проф. М. Бешков" на УХТ днес. 

1144 приети студенти прекрачиха прага на единственото по рода си у нас висше учебно заведение, което през тази година отбелязва 60 години от основаването си. 

На тържеството присъстваха зам.-министърът на образованието доц. Атанаска Тенева, зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, инж. Иван Байков, оперативен директор на "Винпром-Пещера" и член на Съвета на настоятелите на УХТ, преподаватели и студенти. 

За 60 години Университетът по хранителни технологии се наложи като солиден академичен център, истинско средище на духовността в Пловдив и в страната, заяви в словото си ректорът проф. Динков. 

"Университетът по хранителни технологии е партньор на Министерството на образованието, младежта и науката при осъществяването на проект "Студентски практики", финансиран от Европейския социален фонд. В УХТ се работи по още два спечелени проекта по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", а именно: "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование" с предвиден бюджет от 515000 лв. и проект "Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища" за над 600 000 лв.", посочи още той.

Зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева не скри, че приветствието й към студентите в УХТ е много по-различно от останалите, защото целият й професионален път е свързан с този ВУЗ. Убедени сме, че младите инженери, икономисти и мениджъри, завършили този университет, ще се изграждат като професионалисти, ще разработват нови проекти в икономиката и туризма, ще създават нови технологии в хранително-вкусовата промишленост, изтъкна зам.-министърът.

"Предстои ви да почнете не просто образование или обучение, а една магия. Знам го, защото преди 21 години стоях в дъното на тази зала с дълга коса и рокерско яке. Имате възможността да развиете себе си в област, в която никога не сте подозирали, както беше с мен", обърна се към аудиторията инж. Байков. Той препоръча на студентите в тежкия им път да се осланят на своите преподаватели, които са не само големи специалисти, но и уникални хора. 
 
Свилен Георгиев, председател на Студентския съвет в университета, предизвика усмивки и ръкопляскания с пожеланието си към първокурсниците да не се отказват, независимо на колко изпита ги късат. 

Зам.-кметът Стефан Стоянов увери студенти и преподаватели, че в лицето на община Пловдив те имат добър партньор. Той припомни, че със съдействието на градската управа и лично на кмета Иван Тотев УХТ е получил правата върху спортната си база и сега ще има възможност да участва с проекти за нейното модернизиране. 

На тържествената церемония ректорът проф. д. т. н. инж. Кольо Динков връчи лично студентските книжки на осем първокурсници, приети с максимален състезателен бал. След това официално беше открита изцяло обновената учебна лаборатория на катедра "Биохимия и молекулярна биология", която от днес носи името на проф. д. б. н. Никола Люцканов, почетен гражданин на Пловдив, бивш ректор на Университета, основател и първи ръководител на катедра "Биохимия и молекулярна биология".

През тази година УХТ отбелязва 60 години от основаването си. Правоприемник на Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост (ВИХВП), основан през 1953 г. като единственото в страната и на Балканския полуостров учебно и научно средище в сферата на хранителните технологии, днес Университетът е авторитетен национален център на хранителната наука, технология и образование. 

В четирите корпуса на УХТ се обучават студенти по технология, техника и иикономика на хранително-вкусовата и биологичната промишленост и туризма. Уникалните специалности, някои от които изучавани на френски или английски език, са разработени на основата на дългогодишни традиции и новаторство. От 14 до 18 октомври 2013 година УХТ ще отбележи 60-годишния си юбилей с поредица от значими дискусии, международна конференция и спортни прояви. 


Виж коментарите (0)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).