Тунела на Апостол Павел откриха на Небет тепе?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:51 / 09.07.2009
8489
Под разчистените саморасляци, камънаци и купища боклуци на Небет тепе бе "открит" тунелът под крепостната стена. 

"Сред всичките тези шубраци и храсталаци тунелът реално го нямаше. Оказа се, че са запазени стълбите, които отвеждат до северната страна, над бул. "Шести септември". Тук са си и лампите, дори и елтаблото, макар и, за жалост, окрадено. Изскочиха неща, които пред последните петнайсет-двайсет години бяха тотално занемарени и забравени", обясни заместник-кметът Георги Шопов, на когото е поверено благоустрояването на Стария град с отпуснатите за целта 1 000 000 лв, пред репортер на Plovdiv24.bg
  
Как върви разчистването на Небет тепе инспектираха днес той и изпълняващият длъжността кмет Петко Атанасов. Много работа е свършена и още предстои. Тепърва ще се извозват боклуците. След почистването на хълма от северната страна, чак до спирката долу на булеварда, ще се направи залесяване с по-ниска растителност, за да се предотврати ерозията.

След разчистването ще се определи трасето - може би километър-километър и половина, на предвидената ажурна метална ограда около цялата крепостна стена. Тя ще е висока около 2-2,5 м.

"Целта е целият обект да бъде ограден, оттам насетне ще поставим охрана, ще има осветление, ще направим алеи. Ще изчистим и графитите", обеща Шопов.

Призна, че за самия него, макар да е историк и има претенции да познава миналото на Пловдив, разкрилият се под боклуците тунел е бил находка. Според някои източници Марица е стигала под тепето и се предполага, че долу е било пристанището и през изсечените в стълбите скали и северния вход на тунела крепостта се е снабдявала с необходимите запаси. Има версия, че лично Апостол Павел е минавал оттук. В нейна подкрепа за пример се дава мотото на обиколката на папа Йоан Павел II - "По стъпките на Апостол Павел", част от която беше посещението му в Пловдив през 2002 г.

"Досега нямахме възможност да стопанисваме Небет тепе, защото е държавна собственост, но с прехвърлянето му преди около месец за ползване от общината, имаме амбицията да го превърнем в една от предпочитаните туристически атракции в Стария град", увери Петко Атанасов.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (134):
26.04.2024 Кметът за оградата на Небет тепе: Важно е да не загубим пари
19.04.2024 Официално становище на НИНКН за оградата на Небет тепе
19.04.2024 НИНКН: Оградата на Небет тепе не е съгласувана и не е допустима
19.04.2024 Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
18.04.2024 Кметът: НИНКН да каже да има или да няма ограда на Небет тепе
17.04.2024 Небет тепе – ще загуби ли 2 млн. лв. община Пловдив?
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).