Транспортен шеф отговори на община "Родопи": Върху мен се изсипва голяма помия

Автор: Диана Бикова
Коментари (4)
10:56 / 04.12.2023
14606
Нова драма с обществения превоз на жителите от община "Родопи" до областния град се заформи през почивните дни. По информация на общинската администрация сегашният превозвач едностранно не подписал договора за обслужване на линиите до селата Цалапица, Златитрап, Брестовица, Бойково, Дедово, Лилково, Ситово и Скобелево. Потърсихме за коментар собственика на транспортната фирма "Хеброс бус" Веселин Дошков.

- Г-н Дошков, какво се случва, какъв е проблемът с община "Родопи"?

- Не подписах договора. В петък в 15,30 часа ми представиха нов временен договор за  линиите. Аз изпълнявам социалната функция на общината, а върху мен се изсипва голяма помия и в последния момент ми дават нов договор. Как да стане? На всеки три месеца подписваме временни споразумения, защото дългосрочните договори са изтекли отдавна. Имаха предостатъчно време да организират обществени поръчки за нови превозвачи.

- От община "Родопи" казват, че сте взел едностранно решение?

- В бщина "Родопи" поне от 6 месеца карат с временни договори. Нямат ясна стратегия в транспортния сектор. Аз им реализирам социалната политика с какви ли не варианти, а те казват "Дошков спря рейсовете". А ако не ги спра, ще ме санкционират за нерегламентиран превоз и ще свалят номерата на автобуса за половин година.

И друго. Община "Родопи" изисква от нас до 7-мо число да представим финансови справки за предходния месец. В същото време в ПМС 10 и 11 пише, че в 7-седмодневен срок общините трябва да ни преведат парите от държавата. Платено ни е до месец юни. Пет месеца забавят плащанията и ни дължат около 50-60 000 лева. Това е стилът им - да демонстрират колко са велики. Нормативната уредба казва, че субсидията трябва да се подава ритмично. Какво като ми изсипят накуп в края на месец декември? 

Миналата година държавата гласува 27 милиона за транспортния бранш, това са по 22 стотинки на километър като субсидия. Като я забавят, ние работим на загуба. Правим невъзможното да осигурим транспорт на прилични цени. Например, ние издаваме картите за ученици със 70% намаление и децата пътуват на символични цени, но доплащането не го получаваме. Затова казвам, че изпълняваме социалната функция на общината, а насреща не получаваме нищо. 

Очаквайте интересно продължение на интервюто с Веселин Дошков.

Виж коментарите (4)

Още по темата (11):
21.01.2024 Проблемите на пътниците с нередовния транспорт до близки пловдивски села продължават
08.01.2024 Областният управител на Пловдив поиска законови промени
18.12.2023 Отлична новина за хиляди, които често пътуват от и към Пловдив
18.12.2023 Чудесна новина за големи пловдивски села, решава се сериозен проблем
04.12.2023 От "Родопи": Всички, които имат карти към "Хеброс бус", могат да поискат парите си обратно от фирмата
04.12.2023 Пловдивски села останаха без автобуси до областния град
Още новини от Новини от Пловдив:
Дърво е премазало кола след силната буря в Пловдивско
"Мерцедес" се заби в дърво в "Смирненски"
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Пловдив изпревари Варна по население
"Смирненски" е непроходим! Шофьори: Изведнъж всичко спря, този пр...
Прокуратурата се самосезира заради мутренските изпълнения на буле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).