Тракийци искат компютърно класиране в детските градини

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
08:41 / 04.10.2010
3117
На първото си заседание след летните отпуски Консултативният граждански съвет на район "Тракия" реши да започне разработването на критериите за компютърно класиране на децата в детските градини на района по предварително утвърдени критерии. Избрана беше 5-членна работна комисия, която да разработи матрицата на критериите и тежестите на всеки от тях като брой точки.

Предложението е на кмета на района инж. Гиньо Матев, като гражданите трябва сами да определят и да утвърдят правилата за класиране, за да няма възможности за манипулации. Матев откровено заяви пред съветниците си, че в Пловдив се носят слухове за мощен корупционен натиск от родители върху директорките на градини, което е предпоставка за узаконен рекет върху родителите.

"Бих казал дори, че според битуващото обществено мнение, че само децата на по-заможните родители имат шанс да се класират, докато социално по-слабите млади семейства изобщо не се надяват да се възползват от организираната от общината социална услуга. А това лишава детските градини от статута им на публична социална услуга" - каза районният кмет. Той счита, че по подобие на класирането в елитните училища след 7 клас, директорите на заведенията не трябва да имат влияние върху приема на документи и към класирането, за да се изключат всякакви възможности за натиск върху тях и възможност да се подбират децата според социалния статус на родителите..

Ето и част от критериите, които бяха дадени за обсъждане в работната група на Консултативния граждански съвет на тракийци: първо, второ, трето или следващи желания за избор на ЦДГ в района; актуално уверение за братче или сестриче в предпочитаното учебно заведение; дата на подадено заявление за кандидатстване или промяна на обстоятелства при кандидатстване; деца от района, в която се намира детската градина чрез адресна регистрация по местоживеене на кандидатстващото дете; разведени родители; доход на член от семейството; двама работещи родители; деца на военнослужещи, извършващи мисии в чужбина или командировани държавни служители; други деца под 14 години; деца на инвалиди в зависимост от степента на загуба на работоспособност; деца сираци или полусираци; деца на родители загинали при изпълнение на служебен дълг; деца с тежки хронични заболявания съгласно списък от МЗ; деца и внуци от персонала на предпочетеното заведение; деца на студенти редовно обучение.

До 19 октомври, когато ще бъде проведено следващото заседание на съвета, работната група трябва да е разработила тежести (брой точки) за всеки от тези критерии в матрицата за класиране. Примерно, ако заявлението за кандидатстване бъде подадено окомплектовано с всички документи през месец януари, тогава да има 8 точки за класирането. Ако това стане през февруари, точките се намаляват на 7, през март - 6, а през август - 1. При деца с двама родители студенти предимството ще носи 5 точки, при 1 родител студент - 3 точки, например. По-голяма тежест ще имат родители, които имат доходи до 250 лева на член от семейството, отколкото тези с по-високи доходи, като за различните нива на доходите се определят различен брой точки. Ако детето е от района на детската градина се предлагат повече точки, отколкото за живеещи в други райони или дори в други общини и така нататък.

Вероятно в район "Тракия" ще бъде реализиран пилотният проект на това класиране. Ако идеята се реализира успешно, тогава компютърната програма ще бъде предоставена и за другите районни администрации, каза кметът Гиньо Матев. Възможно е също така идеята да бъде включена като въпрос в предстоящото второ допитване до тракийци през ноември.


Виж коментарите (3)

Още по темата (54):
11.11.2014 Фирма иска 63 бона за калпав ремонт на пловдивско училище
20.08.2013 Съдът отхвърли иск за 1 млн.лв. срещу община Пловдив
25.07.2012 Спешно стартира ремонтът на ЦДГ "Осми март"
01.12.2011 Детските градини в Пловдив - с делегирани бюджети
28.06.2011 Отварят 4 нови групи към детските градини в "Тракия"
27.01.2011 12 детски градини в Пловдив с ремонтирани и оборудвани дворове
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив
Почина Христо Баев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).