Трагедия: Шестима загинали при пожари само за 70 дни в областта!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:14 / 13.03.2012
1457
От началото на годината при пожари в Пловдивска област загинаха 6 и пострадаха 22-ма души, съобщават от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Пловдив. Само през последната седмица при четири от пожарите загина един и пострадаха четирима.

По възрастови граници 3-ма от загиналите и 2-ма от пострадалите са над 80-годишни; 2-ма загинали и 5-ма пострадали са между 60 и 80 години; един загинал и 8 пострадали са между 40 и 60 години; 4-ма са пострадалите между 20 и 40 години и 3-ма от пострадалите са деца между 2 и 8 години.

Пожарите са възникнали предимно в жилищни сгради - 13, по 2 са в изоставени постройки, в промишлени сгради и в такива от обслужващата сфера и един в стопанска постройка. Най-честите причини при тези пожари са: 

- неправилно ползване на отоплителни уреди - 6 пожара с 1 загинал и 12 пострадали;
- небрежност при боравене с открит огън - 5 пожара с 2 загинали и 3 пострадали;
- техническа неизправност - 3 пожара с 1 загинал и 2 пострадали;
- неправилно ползване на нагревателни уреди - 2 пожара с 1 загинал и 1 пострадал;
- късо съединение - 2 пожара с 2 пострадали;
- неустановена причина - 2 пожара с 1 загинал и 2 пострадали;

От статистиката е видно, че най-много пожари и пострадали при тях са в следствие неправилна употреба на отоплителни уреди, при които най-уязвими са възрастните хора и децата. Затова е необходимо отново да се обърне внимание на начина на отоплението, техническата изправност, разположението на уредите и безопасната им употреба. Наложително е това да се извърши при самотноживеещите, трудноподвижни и лежащоболни граждани.

Друга често срещана причина е неправилното ползване на газови отоплителни и нагревателни уреди, където важно условие за недопускане на пожари е поддържането им в техническа изправност и спазване на правилата за правилната им употреба от производителя.

Не са редки случаите на възникване на пожари в изоставени постройки, като при два от тях има 1 загинал и 1 пострадал. Тези сгради понякога са обитавани от скитащи граждани, които предизвикват пожарите, но често се крие риск за тяхната безопасност. Необходимо е собствениците на такива сгради да предприемат мерки за ограничаване на достъпа до тях.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ НАПОМНЯМЕ НЯКОИ ОТ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА НЕДОПУСКАНЕ НА ПОЖАРИ:

- Използване само на технически изправни и стандартни отоплителни и нагревателни уреди.
- Използването на бензин, керосин, кореселин и други лесно запалими и горими течности за разпалване на печки е забранено.
- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение.
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически уреди.
- Още веднъж напомняме на собствениците на изоставени и неизползвани сгради (частни, общински, държавни и др.) да предприемат мерки за тяхното обезопасяване и ограничаване достъпа до тях.
- При пожар да се съобщи по най-бързия начин на телефон 112.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...
Луксозен хотел си направи незаконен паркинг в сърцето на Пловдив
Почина Христо Баев


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).