Тотев: Внасяме законопроект за присъединяване на близките села от "Родопи" и "Марица" към Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
14:55 / 04.02.2022
22481
Законопроект за присъединяването на близките села от общините "Родопи" и "Марица" към Пловдив ще внесат до лятото депутатите от ГЕРБ Пловдив, съобщи народният представител и бивш кмет на Пловдив и областен управител Иван Тотев.

По думите му, изготвянето на законопроекта няма да е сложно и ще са необходими промени само в един-два закона, тъй като ще се стъпи върху основите на вече проведения референдум по казуса от времето му като областен управител.

Тотев е един от политиците от Пловдив, който от години защитава тезата, че е нужна финансова децентрализация на общините.

Той е категоричен, че въпреки предизборните уверения на новите управляващи и направената заявка от председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански, през 2022 година новият парламент няма да може да намери формулата за практическото приложение на принципите на децентрализация и да реализира промяната.

"Няма никаква, идея, мисъл или какъвто и да е намек за децентрализация в така предложения в Народното събрание бюджет. Дори обратно, финансовият министър Асен Василев се стреми към все повече концентрация и власт – точно обратното на това, което се анонсираше по време на изборите и което е записано в коалиционното споразумение“, заяви Тотев.

По думите му, остава същият модел на финансиране на общините и това няма да зарадва по никакъв начин местните управи.

"Финансовата политика към общините е доста неглижирана. Самите показатели в бюджетите на общините също са притеснителни. Към настоящия момент виждаме само предложение за увеличение на заплатите на служителите само с 1, 7%, което е много по-ниско от инфлацията. На фона на ръста на минималната работна заплата на практика това означава, че един например инженер в община Пловдив, с неговата компетенция и образование,  ще взима заплата с няколко лева повече от един служител на "Чистота“, обясни Тотев.

Принципно той счита, че най-коментираното предложение - 2% от подоходния данък да остава в местните бюджети, е малко амбициозно, освен това има много детайли как ще се определя това - на база настоящ или постоянен адрес и дали трябва да има някаква солидарност между общините.

"Всичко това обаче е само част от процеса на децентрализация. Кметовете трябва да могат сами да взимат решения, без изминаването на дълги административни процедури, като например актуалния проблем в Пловдив със сградите, паметници на културата“, категоричен бе пред "Дарик Пловдив" депутатът от ГЕРБ и бивш кмет на града на тепатата.

Виж коментарите (5)

Още по темата (147):
07.05.2024 Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство и е първа по прираст
28.12.2023 Сигнал: Селата в община "Родопи" се разпродават!
20.12.2023 Кметът на село, в което живеят много пловдивчани: Ако станем част от Пловдив, ще му създадем доста проблеми
18.12.2023 Наливат 13 милиона лева в едно от най-близките до Пловдив села
18.12.2023 Кметът на община "Родопи" доволен, че Белащица не се присъедини към Пловдив
17.12.2023 Белащица няма да се присъедини към община Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанин: Надявам се с това предложение поне да имаме някакъв...
Претърсиха обитаван от пловдивчанка имот в близко село, находката...
Пълен обрат със сервиза и недоволната клиентка!
Пловдивски учен с рекорден брой награди "Питагор"
В Пловдив казват кога е подходящият момент да имаме дете
Пригответе си поне 60 лева, ако искате да ги гледате на живо в Пл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).