Тотев: Само една малка част от Одеона е по-голяма от почти всички културно-исторически обекти в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (13)
16:01 / 27.09.2012
9640
"Мащабно и нямащо аналог в Европа е културно-историческото наследство на Пловдив, градът ни е бил по-голям от Троя и Микена по тяхното време", заяви с гордост по време на презентацията на Пловдив в Новотела кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Както вече писахме, от 14.00 часа днес там се провежда уъркшоп "Иновативни подходи и добри практики в туристическата дейност на общините" с участието на зам.-министъра Иво Маринов, експерти от МИЕТ, ръководители на над 80 общини, представители на бранша и бизнеса. 

В рамките на 10 минути градоначалникът представи историята на града ни и проектите на общината във връзка с опазването на културно-историческото наследство на Пловдив. Той каза, че около 3 % от общинския бюджет се инвестират точно в това.

Около 200 гости в залата с интерес слушаха за Античния театър и за неговата реконструкция, за обновения Римски стадион - превърнал се в може би най-притегателното място в момента за туристите и гостите на града, за Одеона и за Малката базилика, където цветните мозайки на строената през V век базилика са сред най-красивите късноантични образци, които наистина ще привлекат хора от цял свят, интересуващи се от културно наследство.

Градоначалникът не пропусна да запознае колегите си от други общини в страната и с провеждащите се археологически разкопки на Форума и пред Централна поща. Той емоционално разказа, че свързването на разкопките ще осигури нужната пешеходна връзка между Централния площад, западната страна на Форума и Одеона и целта им е разкриване на Западната порта на античния Форум. 

"Само една малка част от Одеона е по-голяма от почти всички културно-исторически обекти в България. Ако се прибави и форумният комплекс, това няма аналог в страната", заяви още Тотев.

Виж коментарите (13)

Още по темата (51):
17.01.2024 Официално: Искаме Одеона от държавата за още 10 години
14.01.2024 Пловдив иска емблематичен обект на културата от държавата
19.04.2022 Откриха "Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол"
17.12.2021 Иван Тотев остана възхитен от свършената работа по "Одеона"
30.05.2021 Вижда се краят на работата по Одеона. Центърът на Пловдив става още
по-красив
19.10.2020 Започна разчистването на Одеона
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).