Тези са най-търсените специалности в инженерния университет в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:07 / 10.07.2022
8597
Излязоха резултатите от първо класиране на кандидатите за студенти в Техническия университет – филиал Пловдив и от понеделник /11 юли/ започва записването им по тринадесетте специалности, които се изучават във висшето учебно заведение. Сред класираните тази година кандидат-студенти има 18 с максимален бал 30. От администрацията на Техническия университет – филиал Пловдив казват, че са кандидатствали завършили ученици не само от Пловдивска област, но и от съседните области Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали, Стара Загора и Бургас.

Кои са най-търсените специалности в инженерния университет? Традиционно най-желана е специалността "Компютърни системи и технологии". "Наблюдаваме отчетливо възраждане на интереса на младите хора към инженерните специалности. Втората в класацията по предпочитания е специалност "Транспортна техника и технологии" с ръст над 100 % спрямо 2021 година.

Трета е "Дизайн и програмиране на електронни системи", която е осъвременената специалност "Електроника" , следвана от класическата за нашия филиал "Електротехника". На следващо място в желанията на кандидат-студентите еспециалност "Мехатроника", която бележи ръст от над 90% спрямо миналата година." - казва директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов.

Втората обновена специалност за новата учебна година е "Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето". За първи път през учебната 2022/2023 година студенти ще бъдат обучавани и по новата специалност "Интелигентни системи и изкуствен интелект". За всички желаещи първокурсници е осигурено общежитие, а от втория семестър най-добрите ще получават и стипендии за успех.

Младите бъдещи инженери бързо научават и за тематичните и специални стипендии на фондации и компании, за които могат да кандидатстват и с които могат да облекчат семейния бюджет на своите родители. "Преподавателите, служителите и студентите от горните курсове помагат на първокурсниците да се адаптират по-бързо и лесно към новите условия, изисквания и начин на работа в Техническия университет " - заключи професор Въльо Николов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).