Тежък грип напълни пловдивската инфекциозна клиника, борят се за живота на 20 деца

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
19:03 / 07.02.2016
43987
Двадесет деца от Пловдив са в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги" заради тежко протичащ грип. Най-малките са по на годинка. Повечето са с интоксикация, повръщане и диария, а някои и със световъртеж.

"Увеличават се случаите на усложнения от грипа. Имаме деца, които са получили гърчове от висока температура. Поставени са под наблюдение заради риск да развият енцефалит", обясни началникът на клиниката проф. д-р Мариана Стойчева. Тя съветва да се търси медицинска помощ още при първите симптоми на грипа- температура, болки по мускулите, ставите, кожата и очите, втрисане и гадене. Веднага трябва да се започне лечение с противовирусни препарати, тъй като те са ефикасни в първите 24 часа от заболяването. Антибиотици се включват по преценка на лекар, ако се стигне до бактериална инфекция.

"Само за 7 дни В Пловдив са регистрирани нови 303 души с остри респираторни заболявания. Възможно е тази седмица да достигнем епидемични стойности", коментира д-р Милена Коларова от Районната здравна инспекция. При обявяване на грипна епидемия ще бъдат затворени женските и детските консултации и забранени свижданията в болниците. Инспекторите ще следят нонстоп за болни в учебните заведения. При 30% отсъстващи в училище ще се обявява грипна ваканция. Коларова припомни, че в момента циркулират 3 грипни щама - "Виктория", "Калифорния" и "Пукет". Ваксините не са ефективни срещу първия вирус, който стана причина и за смъртта на 3-годишното момиченце от Стара Загора.

Като превантивна мярка срещу грипа се препоръчва засилване на личната хигиена, по-често проветряване на помещенията, консумация на повече храни с витамин С, както и да се избягват места, на които се събират много хора.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (7)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).