ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Театър и есенни акорди на "Сцената"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 20.09.2016Коментари (0)1325
©
Теди Москов гостува на фестивала "Сцена на кръстопът" със спектакъла "Пурпурният остров" тази вечер от 19 часа в голямата зала на Драматичния театър. Представлението е по творба на Михаил Булгаков. Подзаглавието й е: "Генерална репетиция на пиесата на гражданина Жул Верн в театъра на Генадий Панфилович - с музика, вулканични изригвания и английски моряци, в четири действия с пролог и епилог" - представете си само колко фантазия може да се крие в действието на гореспоменатата пиеса! 

И колко обърканост на историческата епоха, през която протича гореспоменатата репетиция! В микрокосмоса на репетирането на тази пиеса откриваме макрокосмоса на живота с интриги, подлости, борби за надмощие и, разбира се - нагаждачеството на артистите към изискванията на властта. Нагаждачество към властта на режисьора, на автора на пиесата, от една страна, и към изискванията на комисаря по културата в сталинска Москва, от друга. 

Алегориите в репетираната пиеса са исторически - червени туземци свалят бели арапи от власт и конфискуват перлите, които арапите продават на Западна Европа, за да осигурят прехрана на островитяните. След бунт перлите вече принадлежат на туземския народ, но поради прекъсването на търговските взаимоотношения с цивилизования свят племето измира от глад (въпреки безценните скъпоценности в ръцете си). 

Странното е, че постреволюционната ситуация в този пурпурен остров прилича поразително на ситуацията в днешна България, която държи скъпоценности в ръцете си и не знае какво да прави с тях! А цензурата от онова отминало време е... вечна!? Цензурата не умира, а еволюира. А всички исторически епохи си приличат "генетично". Предишната ражда следващата!

На камерна сцена от 19.30 часа гостува Националният академичен драматичен театър "М. Занковецка" от Лвов. Заслужилите артисти на Украйна Албина Сотникова и Ярослав Киргач ще представят "Три любовни истории на Айседора Дънкан" От Айседора Дънкан и Иля Шнайдер. Режисьор на спектакъла е народната артистка на Украйна Таисия Литвиненко.

Любов и танци - именно с тези две ключови думи може да бъде характеризиран спектакълът " Три любовни истории на Айседора Дънкан" по книгата на Айседора Дънкан "Моят живот" и спомените на Иля Шнайдер "Срещи с Есенин".

Животът на главната героиня прилича на трънлив път - детство - без радост и веселие, юношество - в безразличие, изневери и неразбиране, майчинство - с трагичната смърт на двете ѝ деца. 

Всичко това не сломява нейния талант и любов към изкуството. Надхитрила съдбата, с всичките ѝ машинации и интриги, Айседора за година и половина преживява своята най-голяма любов - Сергей Есенин, с когото е била най-щастливата влюбена жена на света. Само че след това щастие ръката на съдбата я застига.

Театралният празник продължава с концерт на The scarlet sisters и танцова формация Линди хоп от 21 часа в двора на Драматичния театър.  "Есенен акорд"  е съвместен проект на Елеонора Лонтова, Ралица Ковачева-Бежан, Марина Драгомирецкая и Ева Данаилова. Ще ги подкрепи бенд в състав Калин Жечев - пиано, Димитър Сираков - контрабас и Лазар Бенов - барабани.

Любовта на четирите момичета  към джаз музиката, суинг танците и винтидж културата ги събира в една очаквано добра комбинация и ги прави търсена черешка към всеки парти-коктейл.

Провокирани от своя кръстник Явор Кунчев (основател и преподавател в Lindy Hop Bulgaria) Ели, Ева, Рали и Марина успешно преплитат изпровизационни техники, сложни четиригласи и Charleston и Lindy Hop танци,като изпълняват добре познати джаз стандарти.

Техен вокален педагог е Даниела Станкова (основател и преподавател на Училище за певци "D Stars"), а хореографиите са дело на Явор Кунчев..

Ето и няколко думи за всяка от тях:

Ралица Ковачева - Бежан е актриса, певица, театрален педагог, доктор по сценична реч, преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов". Играе във Врачанския театър. През изминалата година Ралица реализира авторски проект - "Незабравимите" - стари градски песни с нов прочит.

Марина Драгомирецкая е джаз вокалист. Вълнува се от джаз импровизационни техники и това я отвежда към майсторските класове на едни от доайените в областта - преподавателите от Бъркли Колидж, САЩ - Bob Stoloff и Christian Karam и Йълдъз Ибрахимова. Марина участва в постановката "Чикаго" на Музикалния театър "Стефан Македонски" в ролята на Рокси Харт, "Грозното пате" и "Аладин". Асистент е по Вокална техника в "Dstars".

Елеонора Лонтова е артист-солист в летните програми на театър "Албена" и инструктор по суинг танци към Lindy Hop Bulgaria. Има частно музикално образование. В момента е асистент по Вокална техника в "D Stars".

Ева Данаилова е актриса в Народен тезтър "Иван Вазов", дублира филми, участва в мюзикъли и музикални представления на Младежки театър "Николай Бинев" и Държавен куклен театър Пловдив. Била е солист на Джаз Биг Бенд Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: