Таня Константинова: Търсим начин да спасим нашата сграда - на най-стария светски хор в България

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
19:20 / 10.12.2023
3644
Сградата на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е построена от нашите хористи два пъти, съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" на Радио "Фокус" Таня Константинова, която е от 15 години хорист в дружеството и 7 години негов председател.

"През 1926 г. е започнало строителството на сградата. Тухла по тухла са събирали нашите хористи и са градили тази къща, този дом на музиката. Но през 1928 г. става Чирпанското земетресение и сградата рухва. Налага се втори път да се строи. И всъщност тя е почти вече на 100 години. Но сградата е в този автентичен вид, в който тя е строена от нашите предци", поясни Константинова.

Това означава, че сградата е вече много компрометирана и става много трудно да се развива тяхната дейност, особено през зимните месеци, както е в момента.

"И търсим начин, за да спасим нашата сграда. А начинът, за да спасим нашата сграда, като начало, е един благотворителен концерт, с който ние да заявим на нашата общественост, културна и не само, на всички пловдивчани, че това е 127-годишна кауза, за която ние се борим ежедневно, бих казала", добави Таня Константинова.

Тя разказа още, че като начало, този концерт би им помогнал евентуално да си платят проучване на сградата, проучване на терена и някои други дейности.

"Но за един голям проект, за едно обновяване на нашата сграда, естествено ще трябват много средства. И ние много се надяваме на пловдивската бизнес общност, защото те даряват на кауза, която е певческо дружество, най-старият светски хор в България. Първият, най-стар светски хор!", каза още Канстантинова

По думите и, всичко, което е правено в годините досега, е правено единствено и само с финансовата помощ на самите хористи. Кой с каквото може да помогне. Имали са дърводелци в миналото, железари, които са правили дребните ремонти по сградата.

От 1928 г. до сега сградата преживява без никакви ремонти, като продължава да служи на хоровото изкуство.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Непълнолетни със срамна постъпка в Пловдив
ГЕРБ в "Тракия" с доброволческа инициатива в "Парк 2019"
Официално: Съобщиха скоростта на джипа от катастрофата с двама за...
Синдикалист: Когато разбрахме за случая, бяхме шокирани
Верижна катастрофа на Околовръстното на Пловдив
За увеличение на стандартите и възнагражденията в социалния секто...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).