Свръхмодерното съоръжение за изследване на трафика в Пловдив е готово

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
20:56 / 30.04.2021
8981
Свръхмодерното съоръжение, което ще изследва трафика в Пловдив, е готово. То е монтирано на булевард "Санкт Петербург“. Зад идеята и реализацията на обекта е пловдивският филиал на "Технически университет-София“, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Въпросната станция за измерване на параметрите на трафика е част от центъра за компетентност "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии", в който участва ВУЗ-а. Финансирането е по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж.

Чрез подобни интелигентни сензорни системи Пловдив върви стремглаво към модела "Смарт сити“. Целта е да се изследват параметри за нуждите на интелигентните транспортни системи, които са част от "умния град“.

Работата по проекта е започнала през 2017 година, но на няколко пъти е била забавяна заради постъпили жалби по ЗОП. Предстои и изграждане на лаборатория, където ще постъпват и ще бъдат анализирани данните.

"Подобни системи са изградени в Англия, Германия, Австрия и други страни. В България се правят на АМ "Струма“, има и една на АМ "Тракия“ – преди Ихтиман. АПИ и Министерството на транспорта плащат доста големи суми за софтуер. Ние сме включили докторанти и дипломанти от магистрите – целта ни в момента е да разработим български софтуер, които ще бъде по-евтин. Надяваме се до края на годината да работи всичко, стига да няма възражения по ЗОП“, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg още през януари тази година професор Гриша Спасов от техническия университет под тепетата.

Металното съоръжение е пасарелка, но не е пешеходен надлез. Достъп ще имат само лица, които са пряко свързани с работата на съоръжението.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (64):
06.04.2024 Пловдивчанин: Ето я камерката зад дървото, а полицаят мишкува в
патрулката
04.04.2024 Най-после оправиха бул. "Санкт Петербург"
01.04.2024 Камерите в Пловдив хванаха над хиляда забързани шофьори
20.03.2024 Хубава работа, ама българска: От ТУ Пловдив с уклончив отговор за бул. "Санкт Петербург"
13.03.2024 Шофьори: Това е новата хранилка на КАТ в Пловдив!
04.03.2024 Пластмасови и метални елементи "пробиха" асфалта на натоварен булевард в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).