ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Съюз за Пловдив" се регистрира за участие в националния референдум
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:43 / 26.09.2016Коментари (0)1776
© Plovdiv24.bg
ПП "Съюз за Пловдив" се включва в кампанията за провеждането на националния референдум, чиято цел е избирателите да изразят на 6 ноември мнението си по повод на задължително гласуване, мажоритарен вот и размера на партийните субсидии, които се плащат от бюджета на страната. 

Партията "Съюз за Пловдив" е регистрирана в ЦИК като участник в информационната кампания и активно, с ясни аргументи ще обяснява на пловдивчани своята позиция. 

"Категорично подкрепяме в България да има задължително гласуване и мажоритарен вот на парламентарните избори, а субсидиите за политическите партии да се намалят на 1 лв. за един получен глас вместо сегашните 11 лв.", съобщи лидерът на "Съюз за Пловдив" и трети мандат общински съветник Дани Каназирева.

Тя напомни, че партията не е участвала в националния референдум за АЕЦ "Белене", тъй като по тази тема дебатите се водели на експертно ниво. "Въпросите на предстоящия референдум пряко касаят всеки пълнолетен български гражданин и ние считаме, че е добре да се чуят повече мнения", обясни Каназирева.

Още през 2013 г. "Съюз за Пловдив" внесе в комисията, ръководена от народния представител Мая Манолова, конкретни и юридически обосновани предложения за изменението на избирателния закон.

Лично Дани Каназирева, която също беше включена в състава на комисията, настояваше с ясни аргументи в България да се въведе задължително гласуване, народните представители да се избират мажоритарно, субсидиите на партиите да се намалят. Какви мотиви посочи "Съюз за Пловдив" пред ЦИК по време на регистрацията?

"Заставаме твърдо зад задължително гласуване, защото по този начин постепенно ще се ликвидира престъпната практика с купуването на гласове и ще се осигури по-добро представителство на всички граждани в управлението на държавата ", сподели адв. Каназирева.

Според съмишлениците й масовото гласуване ще обезсмисли търговията с гласове като основен порок на българската избирателна система и ще сведе до минимум влиянието на партии, които от години играят ролята на балансьор в българската политика. Много важен фактор е и участието на младите хора на изборите, чиято позиция до момента не е толкова активна.

Мажоритарният вот е от изключителна важност, тъй като състезанието ще се печели с личните и професионални качества, а не с благословията на партиите, които предварително си избират кандидати от партиен апарат, вместо да дадат това право на избирателите. Мажоритарният вот ще разчупи монопола на политическите партии върху управлението на държавата.

Партийните субсидии е една от най-често повдиганите теми сред съмишлениците в "Съюз за Пловдив".
"Мотивите ни са три. Първо, не е справедливо с публични средства предизборните кампании да се превръщат в грозни благотворителни паради, в които с част от субсидията се купуват подаръци на избирателите, а с друга се плаща на медиите, за да излъчват тези жалки сцени на фалшивата щедрост", твърди Каназирева.

Второ, субсидиите представляват огромна сума на фона на държавата, далеч не е толкова богата, за да плаща по близо 36 милиона лева всяка година на партиите, преминали прага от 1 % на парламентарни избори. 

За целия мандат на Народното събрание българските данъкоплатци ще бъдат лишени от 144 милиона лева.Тези пари няма да отидат за здравеопазване или образование, а в партийните каси, въпреки т.нар. "намаление" на субсидиите - от 12 на 11 лева на един получен глас.

В Германия тази субсидия е под 1 евро на глас, и то с ограничение за максималния брой. В Гърция тя също беше намалена и е под 1 евро, а в утвърдена демокрация като Англия изобщо няма такова финансиране. 

Трето, субсидиите не намаляват корупцията. Единственото оправдание за съществуването на субсидиите за партиите е очакването, че централите така ще покриват разходите по дейността си и няма да са зависими от даренията на бизнес кръгове.
"В същото време виждаме , че това е илюзия, защото пред очите ни се пазаруват не само отделни депутати, но и отделни партии. Цинично е тези практики да бъдат стимулирани с бюджетни средства", коментира Дани Каназирева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: