Същинската работа на археолозите пред Пощата ще започне най-рано след седмица

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:21 / 12.06.2013
3044
Същинската работа на археолозите на разкопите пред Централна поща ще започне след най-рано седмица, научи репортер на Plovdiv24.bg. Дотогава багерът, който в момента е на мястото, трябва да премахне горните пластове бетон и 2 метра пръст на разширения обект, разясни зам.-кметът по култура Стефан Стоянов. И тази година, както и миналата, освен археолози, на разкопките ще работят и хората, наети от Бюрото по труда по програмите за временна заетост.

Както вече писахме, обектът се разшири на изток и на север, като на изток стигна до пешеходната зона, а на север-до зелените площи на Цар Симеоновата градина.

"Очакваме да се открие по-голяма част от втората улица, водела до западните порти на площада, което е и основната цел на разкопките. Освен това предвиждаме и разкриването на основната улица, водела до входа, още една част от античните магазини и евентуално колонадата на изток, която е под въпрос, тъй като по-голямата й част попада под пешеходната зона на Центъра", разказа преди специално за сайта Стоянов.

Със заделените в бюджета за тази година 400 000 лв. за археологически разкопки, които са два пъти повече от средствата, предвидени за целта в миналогодишния бюджет, Община Пловдив се надява да приключи обекта пред Централна поща и да довърши Одеона.

"Ще проектираме и изградим Форума така, че да бъде готов да приема посетители и туристи, по подобие на Римския стадион. Паралелно с това археологическите разкопки ще бъдат продължени, за да се стигне и до свързване на Одеона с Централния площад и Западните пропилеи", сподели от своя страна градоначалникът Иван Тотев.

По думите му така ще се върне естествената връзка между двата обекта във вариант, в който е била преди 2000 години, и отново напомни, че пловдивчани трябва да бъдем изключително горди с археологическите находки, които се откриват на територията на града ни.


Виж коментарите (0)

Още по темата (266):
22.02.2024 Преобразяват емблематични туристически обекти в Пловдив от римско време
24.09.2023 За срам на Община Пловдив още една атракция не работи
18.06.2023 Площад "Централен" тъне в разруха, общината бездейства
29.04.2023 Дяволът е в детайлите или защо вече и с центъра на Пловдив не можем да се хвалим
04.07.2022 Зико: Дотук си изпълняваме обещанията
19.04.2022 В Пловдив вече има още едно уникално място, което трябва да бъде
видяно
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).