Съкровище от 40 сребърни римски монети, от династията на Северите, откриха при разкопките на Форума

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
16:13 / 28.11.2012
35310
Съкровище от 40 сребърни римски монети, сечени по време на династията на Северите, са открили археолозите на разкопките на Форума до Одеона, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Находката датира от 3 век е намерена на едно място. 

"Монетите са съхранени при извънредна ситуация като бедствено положение и укривателят им вероятно е бил убит, тъй като не е могъл да си ги прибере обратно", разказа пред журналисти в залата на Археологическия музей ръководителят на обекта археолог Мая Мартинова, която заедно с кмета Иван Тотев представи съкровището. Тя уточни, че върху монетите има изображения на римските императори Гордиан Първи, Гордиан Втори, Максимин Тракиец и Александър Север.

40-те сребърни монети са намерени в близост до комплекса от административни сгради, оформящи северната част на форумния комплекс. 

"Това не е случайно", коментира Мартинова. Откритите монети са на мястото, където е  бил ситуиран градския площад на Филипопол и точно там са се извършвали стоково-паричните взаимоотношения, поясни тя.

В този смисъл съвсем логично е находките, които се откриват на Одеона до Форума да не са типични за една жилищна сграда, а да са предимно монети, а не предмети, свързани с бита или занаятите. 

Рекапитулацията за сезон 2012г. на археологическите разкопки на Форума наброява над 600 монети, а най-значителната находка е фрагмент от императорска глава, в размер два пъти над естествения. В рамките на кампанията е достигнат културен пласт от елинистичестата епоха, а откритите предмети са предимно от керамика и фибула. 

Сградите на мястото са монументални, доразкрита е вече и голяма част от  библиотеката, както и сградата от южната страна, където беше открит постамент от императорска статуя на Комод от 176г.

Всички новини, свързани с археологическите разкопки на Форума, тема, която Plovdiv24.bg следи още от самото й начало, можете да проследите ТУК.


Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)

Още по темата (51):
17.01.2024 Официално: Искаме Одеона от държавата за още 10 години
14.01.2024 Пловдив иска емблематичен обект на културата от държавата
19.04.2022 Откриха "Форум Север с Одеон, част от Агората на Филипопол"
17.12.2021 Иван Тотев остана възхитен от свършената работа по "Одеона"
30.05.2021 Вижда се краят на работата по Одеона. Центърът на Пловдив става още
по-красив
19.10.2020 Започна разчистването на Одеона
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).