ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съдът реши: Тролейбусните жици – вън от "Тракия"
Автор: Георги Василев 21:28 / 08.10.2019Коментари (1)4449
Старите тролейбусни жици, които често правят опасни бели в жк. "Тракия“, трябва окончателно да напуснат квартала. Решението на администрацията е потвърдено от пловдивския административен съд, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

До съдебната сага се стигна след като дружеството в ликвидация "Градски транспорт-Пловдив“ АД, което е собственик на жиците, подаде жалба срещу решението на рай.-кмета за премахване на жиците.

Драмата започва още през септември 2016 г., когато беше назначена комисия за установяване на състоянието на съоръженията. Служителите извършиха оглед на височината и цялостната организация на въздушната контактна мрежа на тролейбусния транспорт, като констатираха провиснали и скъсани жици, както и корозирали и огънати носачи.

Дни по-късно проводници паднаха в района на студентското общежитие "Чайка“, което наложи извършването на нов оглед. В резултат на констатациите, кметът на район "Тракия“ издаде заповед за ремонтирането на тролейбусната мрежа по бул. "Санкт Петербург“.

След няколко месеца, на 30.08.2017 г., е извършена още една проверка, която показала, че всички стоманени елементи от контактната мрежа в "Тракия“ са силно корозирали, а пластмасовите носачи са напукани или скъсани. В протокола отново се настоявало за ремонти.

Авариите обаче не спрели – през 2018 година в района бяха регистрирани няколко случая. След шестата проверка, на 19.12.2018 г., била издадена и въпросната заповед за премахването на всички жици и стълбове, срещу която била подадена жалба в съда.

От "Градски транспорт-Пловдив“ АД поискаха назначаване на съдебно-техническа експертиза. Вещото лице заключило, че контактната мрежа не създава опасност за участниците в движението и не е застрашена от самосрутване, освен ако няма външни въздействия. Поради противоречия и липса на факти, на които да легнат контатациите на вещото лице, експертизата не беше приета от съда.

Тъй като на дружеството многократно им беше давана възможност да оправят жиците, но действия в тази насока нямаше, съдът прецени, че жиците трябва да бъдат премахнати от квартала.

Припомняме че през юли Общината си взе стълбовете на контактната тролейбусна мрежа. "Спечелихме делото за стълбовете срещу "Градски транспорт" на всички инстанции. Така решението постановява, че дружеството в несъстоятелност не е собственик на общо 4437 стълба, на които е закачена контактната мрежа“, коментира тогава пред Plovdiv24.bg главният юрист на Пловдив Илиан Иванов.

Сега дружеството ще трябва да премахне жиците в "Тракия“. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 09.10.2019 г.
+1
 
 
Още ли се занимавате с тези жици ... Не трябваше ли вече одавна да са премахнати ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: