Съдът отмени наредбата за паркиране на хората с увреждания в Пловдив

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
17:11 / 20.04.2022
19140
Административен съд - Пловдив отмени регламента за паркиране на автомобили с инвалиден стикер, който е част от Наредбата за организацията на дви­жението и паркирането на територията на община Пловдив, приета с Решение №14, взето с Протокол №1/19.01.2012г. на Общински съвет - Пловдив, с пос­лед­ни изменения и допълнения с Решение №350, взето с Протокол №19/22.12. 2020г. на Общински съвет – Пловдив. Магистратите обявиха разпоредбата за незаконосъобразна, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Делото е образувано по жалба на пловдивската фондация  "Гринберг", с което се оспорва чл. 15 от Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на община Пловдив. Съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания нормата на чл. 15 в Наредбата е следвало задължително да бъде съгласувана с Агенцията за хората с увреждания (АХУ), която осъществява изпълнението на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и в случая е следвало да даде задължи­телно становище по него. От "Гринберг" твърдят, че такова становище нито е търсено, нито е давано. 

Със съдебното решение незаконосъобразен се явява чл. 15 и алинеите:

- ал.1 Във всяка "Синя зона" и "Зелена зона" се осигуряват фикси­рани и обозначени със знак Д21–"Инвалид" места за безплатно паркиране на ППС, превозващи и/или управлявани от хора с увреждания.

- ал.2 На местата по ал.1, могат да престояват до 3 часа само автомобили, снабдени с карта, удостоверяваща правото на ползване на такова място. Картата задължително съдържа международния знак "Инвалид". Тя трябва да бъде поставена в долният десен ъгъл на предното стъкло на ППС, откъм вът­решната му страна, по начин, осигуряващ  видимостта на изображението отвън.

- ал.3 Карта за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улеснения при паркиране, се издава от Кмет на общината или от упълномощено от него лице.

- ал.4 Картата за паркиране по ал.2 трябва да отговаря на изискванията на стандартизиран модел на Общността от Приложението към Препоръка 98/376/ ЕО на Съвета от 4 юни 1998 г. относно картата за паркиране на хора с уврежда­ния.

- ал.5 Лица и деца с трайно намалена работоспособност 50% и над 50% с постоянен/настоящ адрес ***, желаещи да ползват карта за паркира­не, при условията на ал.3, подават заявление до Кмет на Община Пловдив, като прилагат необходимите документи, определени със заповед.

- ал.6 Картата за паркиране на местата, определени за превозните средства, обслужващи хора с увреждания и използване на улесненията при паркиране, издадено от друга държава – членка на Европейския съюз, е валид­на на територията на Република България, ако е издадена в съответствие с изискванията на препоръката по ал.4.

- ал.7 Картата по ал.2 се издава за определен срок, като срокът не може да бъде по дълъг от срока, посочен в експертизата на ТЕЛК/НЕЛК/ЦЕЛК и РЕЛК.

- ал.8 При недостиг на паркоместа по ал.1, паркирането се извършва при режим на почасово платено паркиране.

Община Пловдив е осъдена да плати  на фондация "Гринберг"  630 лева разноски по де­ло­то. Решението на Административен съд - Пловдив подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14–дневен срок от съобщението до страните за постановяването му.

Виж коментарите (0)

Още по темата (265):
21.04.2024 Множество злоупотреби с инвалидни стикери в Пловдив
16.04.2024 Ударна ревизия на служебните паркоместа в Пловдив
01.04.2024 Проблемът с паркирането в Пловдив се задълбочава
10.01.2024 Пловдивчанин: Висша некадърност! Нямат право да слагат скоба на такава
кола!
05.10.2023 Въведоха системата за умно паркиране в Пловдив
28.08.2023 Важно съобщение за шофьорите за синята зона в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).