Съдът каза може ли да бъде съборен опасният тютюнев склад на Сточна гара

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:42 / 16.11.2016
10148
Решение на Административния съд в Пловдив отмени премахването на опасния тютюнев склад на бул. "Христо Ботев" и ул. "Авксентий Велешки", научи Plovdiv24.bg. 

Заповедта за субарянето му е издадена от кмета на район "Централен" на 26.08.2015 година, тя обаче е атакувана от един от собствениците на склада - фирма "М6" АД.

Мотивите на районната администрация са, че сградата е опасна за здравето и живота на гражданите, негодна е за използване, застрашена е от самосрутване, създава условия за възникване на пожар, вредна е в санитарно-хигиенно отношение и не може да се поправи или заздрави.

До тези изводи се стига на база протокол за техническото състояние, изготвен от специална комисия. 

"Като цяло сградата е с изключително компрометирана конструкция, разрушени подове, покриви и частично фасадни стени, опасна от разрушаване, вредна в санитарно-хигиенно отношение, създава условия за възникване на пожар. Сградата в този си вид не отговаря на нормативните документи за издържливост при сеизмични въздействия и като цяло за устойчивост на конструкцията и експлоатация", констатира комисията. 

На базата на тези изводи е подписана заповедта за събаряне.

Административния съд обаче констатира, че тя е издадена при съществени нарушения. На първо място - комисията не е изслушала предствител на "М6"АД като заинтересовано лице, а е взела единствено становище от присъствалия на огледа управител на "Т. Е. Б."ООД и "МЛП К."ООД , изразяващо се в това, че сградата не може да бъде възстановена.

Магистратите постановяват също, че комисията не е изследвала възможността складът да бъде поправен или заздравен, а условието е задължително, преди да се говори за премахване. 

И за финал - предвид статута на сградата (обектът попада в обхвата на територия с културно- историческо наследство със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата, паметник на урбанизма и културния пейзаж и притежава статут на групова недвижима културна ценност) е трябвало да бъде изискано изрично становище от НИНКН. Такова обаче липсва. 

Всичко това прави тази заповед незаконосъобразна като издадена в противоречие със закона, се посочва в решението на Административен съд. Освен отняма на заповедта, съдът присъжда и 4000 лева като разноски ои делото в ползва на жалбоподателя - "МД" АД. 

Виж коментарите (0)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).