Студен мир в коалицията за омбудсмана

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:14 / 25.03.2008
3123
Тиха война в управляващата коалиция по въпроса кой да бъде избран за обществен посредник, е причина изборът на омбудсман да не фигурира в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия. Временна комисия избра преди време трима от деветте кандидати и остави Общинския съвет да избере омбудсмана. Тримата са бившата директорка на Търговската гимназия Юлия Юрдекова, която се ползва с протекцията на ВМРО, дори кметът се беше изказал в нейна полза, юристката от областната управа Наташа Ценева, минаваща за човек на ГЕРБ, и университетският преподавател Христо Паунов. Шефът на комисията Димитър Керин обеща , че на сесията на 27 март съветниците ще избират обществен посредник.

Причината за отлагането е, че комисията е предложила промяна в правилника за дейността на омбудсмана, предвиждаща той да има заместник, каза днес предсетателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев. "Няма да допусна хаос, комисията е временна и е само, за да проведе конкурса", каза още Кюмюрджиев. "Причина за отлагането са "проблеми с растежа", коментира ситуацията кметът Славчо Атанасов. При предишен проблем в коалицията той се изказа, че "И на котката опашката се клати, но не пада".

Междувременно Йордан Кюмюрджиев, който е и местен лидер, на ГЕРБ каза, че партията ще пусне анкета сред пловдивчани за най-подходящия, според гражданите, кандидат за омбудсман.

Истинската причина е, че и ГЕРБ и ВМРО се стараят да пробутат своя фаворит за поста, съобщиха информирани. Ако управляващите не бъдат единни по кандидатурата, а те в момента определено не са, няма да има избран кандидат, защото за избирането на един от тримата трябват 2/3  или 34 от гласовете на съветниците.

От старта на процедурата за избора на обществен посредник никой от общината не се е изказал как омбудсманът ще защитава гражданите от администрацията, след като ще е на договор в общината и кметът му подписва договора. Омбудсманът ще получава от общинската хазна три минимални  заплати, което в момента прави 660 лева.

Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
07.12.2021 Пак не избраха омбудсман на Пловдив
12.11.2021 Христо Паунов е на първо място в конкурса за омбудсман на Пловдив
13.10.2021 Не избраха омбудсман на Пловдив
11.10.2021 Ще има ли Пловдив най-накрая омбудсман титуляр?
27.09.2021 Савина Петкова с едни гърди напред във важна надпревара
23.09.2021 Един кандидат отпада от конкурса за омбудсман на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).