ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стотици тонове отпадъци извозиха от нерегламентирано сметище в околията на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 09.12.2020Коментари (1)1683
Общо около 110 тона боклуци са били изкарани от нерегламентирано сметище, намиращо се в близост до пловдивското село Марково в рамките на четири дни, съобщиха от инициаторите сдружение БГ Бъди активен. По съвместни инициативи на сдружение БГ Бъди aктивен с кметството на с.Марково, подкрепени и финансирани от Община Родопи, както и във връзка с получени сигнали от граждани ,  биват предприети действия срещу купища от битови и строителни отпадъци. Инициативите са част от програмата _Място България.

 “Най-вероятно боклуците са трупани с години. На мястото се изхвърлят строителни, едрогабаритни и битови отпадъци", споделят местни жители от селото, алармирали за проблема.  От зелен оазис мястото се е превърнало в депо за строителни и битови отпадъци. Части от циментови колони и мебели, найлонови чували, пластмасови кутии и шишета, автомобилни гуми, всичко ненужно, останало след строителството и ремонта на едно жилище, е изхвърлено там.

“Ако на едно място се позволи да се изхвърля боклук перманентно, след време то се превръща в сметище. За да се предотврати появата на такъв проблем, и за да се спре замърсяването на околната среда, е необходима промяна в отношението на хората към света извън техния дом и осъзнаването на отговорността, която носят към него. Смятаме, че глобите, забранителните табели и камерите ще свършат работа донякъде, но също така добрият пример и действия могат да вдъхновят други и да им покажат пътя на промяната", казва Зоя Георгиева от сдружение БГ Бъди активен - темата остава отворена , за да разберем, дали добрият пример работи.

За жалост броени дни след акцията и извозването от страна на фирма КМД, местността Кокарджа, отново бива зарината с отпадъци. Само три седмици по-късно граждани спестяват от таксата за сметището в Първенец и изхвърлят своите ненужните боклуци там.

Проблемът с нерегламентираните сметища на територията на община Родопи е често дискутирана тема, като още в началото на годината постоянната комисия по екология към общинския съвет събира информация от всяко кметство за броя на такива сметища и къде се намират те. Преди година е поставено и видеонаблюдение на местността Три могили в село Брестовица. След поредното почистване от сметта и въпреки камерите, липсата на култура отново проличава за пореден път и мястото отново получава "доза“ отпадъци.Този проблем всекидневно занимава, както кметствата, така и общинската администрация, а решението му се корени единствено в културата и отношението на хората.

Кметство Марково призовава своите жители и гости да бъдат отговорни и да не допускат образуването на нерегламентирани замърсявания. “Ние ще продължим да полагаме усилия за поддържането на чистотата на своята територия и отстраняването на нерегламентирани сметища в района на Марково", казва Десислава Терзиева кмет на селото. Партньорството между БГ Бъди активен и кметството стартира още през юни, когато  съвместно организират мащабна кампания за почистване –на парка, на улиците, на училището – като идеята е да бъдат въвлечени гражданите да се включат активно. В парка бяха поставени нови кошчета, пейки и цветарници, възобнови се осветлението и се боядиса оградата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.12.2020 г.
0
 
 
Да сложат по 2 големи контейнери за строителни отпадъци във всяко село и да се обслужват редовно. И тогава ще видим дали ще има боклуци... А че има селяндури ,то е ясно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
XXI игри на БАСС
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: