Сребърна цедка за вино е един от уникатите в пловдивското съкровище, показано в НИМ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:08 / 31.03.2005
2786
Сребърна цедка за вино, изработена през V век пр. Хр., е един от експонатите, предизвикали най-голям интерес при откриването на изложбата в Националния исторически музей, където се намират вече 150 униката от колекцията на Археологическия музей в Пловдив. Комисарят на изложбата Гавраил Лазов показа вчера как траките са прецеждали виното за ритуалите си, пише в-к "Монитор". Заедно с колежката си Даниела Чернева той бе измайсторил от топче за пинг понг и пластмасова тръбичка аналог на древната цедка. Тракийският оригинал по форма прилича на черпак, но единият му край е сферичен и пробит с малки дупчици. Той се потапя в съда с вино, а другият край се притиска с пръст. Така се образува вакуум, който изтегля течността, а утайката остава в съда. Пречистеното вино се изливало в ритуални ритони.
Някои от 150-те предмета се показват за първи път пред публика. За гостуването им в София Пловдивският музей получава финансова помощ от НИМ, съобщава още вестникът. Парите са нужни на д-р Костадин Кисьов за спасителни разкопки. Първият транш е от 15 000 лева.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).