ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спортният диспансер остава самостоятелно здравно заведение
Автор: Данислава Вълкова 11:42 / 26.07.2023Коментари (0)2135
© Plovdiv24.bg
С 24 "За", 9 - "Против" и  8 "въздържали се" общинските съветници не приеха вливането на бившия спортен диспансер към ДКЦ - 5, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Като мотиви, които се изтъкнаха, че сега не е времето за вливане, тъй като два месеца преди изборите на нов кмет и ново общинско управление е по-добре новото ръководство на общината да реши какво да прави с това здравно заведение.

Отделно според мнението на съветниците не е ясно защо точно вливането трябва да стане в ДКЦ - 5 макар и най-печелившо, при положение че то се намира на другия край на града, Изрази се съмнение дали няма някакви апетити към сградата на Медицинския център по рехабилитация.

Според Слави Георгиев през последните години се наблюдава целевото неинвестиране в Спортния диспансер. "Нямам съмнение към управителя на ДКЦ - 5 но не е удачно да ликвидираме Спортния диспансер, като го влеем към което и да е ДКЦ, а сградата да стане с отпаднала необходимост и да се превърне в друго. Не е удачно в края на мандата да вземем подобно решение, а по-скоро следващият мандат това да направи новият екип и новият кмет, защото това здравно заведение има своя потенциал.

Доц. Баташки от "Алтернатива за Пловдив" се съгласи предложението на администрацията: "То е подкрепено на базата на програми, с доклади и е в унисон със стратегията аз развитие на пловдивското здравеопазване.

Спортният диспансер не трябва да го губим. Това предложение е за запазването му, абсурд е да затворим или да закрием това лечебно заведение. Запазването му и на неговата дейност може да носи пари на общината и ние имаме нужда от това съоръжение, за да поддържа нашите спортисти и има нужда от специалисти, които то не може да си позволи, нужна му е техника.

Според Стефан Послийски - Спортният диспансер е на ключово място, той е до спортните бази и спортното училище и е до най-голямата концентрация на спортните съоръжения. Не виждам, ако е чисто административно вливането - да не е ДЦК - 2, няма логика за ДКЦ - 5, което е на другия край на града. Спортният диспансер може да съществува самостоятелно и може да е едно от най-печелившите.

Веселка Христамян направи предложение да се включи условие - сградният фонд и дворът след евентуалното решение на ОбС под никакви условия и обстоятелства да не бъде използван за друго освен за медицински и рехабилитационни нужди и медицински възстановителни дейности. Тя попита защо се измести въпросът от ДКЦ - 6, което е с най-голяма загуба.

"Не видяхме подробен доклад и обосновка - негативните и положителните неща към тази дейност, и то по отношение на приемателния лечебен център. До Спортния диспансер има проект за изграждане на 50-метров басейн и предстои събаряне на стена и ъгловата част - кой ще поеме финансирането на това възстановяване, попита д-р Христамян.

"Ако го влеем - прекратяваме дейността му, а има едва три в страната. Вкарваме един медицински център в поликлиника и това имиджово за Пловдив е отвратително", припомни Веселина Александрова:

"В мотивите на предложение не става ясно до какво доведе едно такова вливане, а само че има съществени проблеми в управлението. Когато имаш проблем с управителя, сменяш управителя, не прекратяваш дружеството. Показателите не показват риск от несъстоятелност. Има други, които са с много задължение. То има само 1000 лева загуба, това не е загуба. Невярно е, че приходите му са паднали наполовина. Взимаме едно немотивирано решение за прекратяване на едно дружество и се изисква смяна на управителя, а не прекратяване на дейността на центъра.

Според Румяна Толова: "Единственият представител, който защитаваше предложението на комисии беше г-жа Юриева, темата не може да мине така между другото - това е темата за общинското здравеопазване и излизането му от блатото, което се намира. Искаме да видим състоянието и на другите ДКЦ - та и на база на мотивирана оценка да изберем съответното дружество, искахме и протокол от работата на комисия, която е определила 5-то ДКЦ.

Атанас Узунов даде предложение 164 спортни клуба, които се финансират от общината, да се задължат техните спортисти да се обслужват от Спортния диспансер.

Таня Юриева от община Пловдив уточни, че финансовото състояние на медицинския център е абсолютно неутрално. Този паритет на израз на обичайно предпазливо управление - приходи и разходи - заплащане на работни заплати и консумативи, които са най-ниски. Не се инвестира, няма лев за ремонт и затова сградата е в плачевно състояние. Отпадна и възможността за изтеглянето на кредит от лечебното заведение, зашото няма финансова възможност да го обслужва и това направи невъзможно да се реализира онази инициатива. Сградата няма как да се превърне в частен център - той трябва да запази базата си, тъй като при изграждането на басейна, то той ще обслужва и него.



Още по темата: общо новини по темата: 17
11.10.2023 »
20.09.2023 »
02.08.2023 »
01.08.2023 »
28.07.2023 »
25.07.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: