ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Спомен от Пловдив 2" събра десетки пловдивчани на премиерата на книгата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:55 / 16.12.2022Коментари (0)1610
Препълнената зала "Проф. арх. Йолов“ в хотел "Рамада Пловдив Тримонциум“ трудно побра желаещите да присъстват на премиерата на най-новата книга на Димитър Райчев "Спомени от Пловдив 2“.

Документална книга, която продължава идеята на първата част "Споменъ отъ Пловдивъ“ обхваща периода от 1944 до1989 г. В нея са засегнати почти всички новоиздигнати обекти, довели до съществена промяна в архитектурния облик на Пловдив, съобщават от пресцентъра на Община Пловдив.

Подробно са описани строежите на Пловдивския мострен панаир, Драматичния театър, халите в квартал "Въстанически“, стадион "Девети септември“, хотел "Тримонциум“, "Пеещите фонтани“, хотел "Ленинград“, РУМ "Евмолпия“ и още много сгради, постройки и съоръжения. Някои от тях са издигнати на незастроени места, а други – на терени със жилищни сгради, които за съжаление е трябвало да бъдат съборени. В книгата са описани и много на брой неосъществени проекти. Някои от тях към днешна дата са се превърнали в градски легенди, а други все още чакат своето време и място за реализация.

"Спомен от Пловдив 2“ е една ретроспекция на това, което е изградено и на това, което не е могло да се построи в епохата на социализма. Книгата съдържа богат илюстративен материал, голяма част от който се публикува за първи път. Издател е ИК"Летера“, с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент 4 "Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

Публичното представяне се състоя под патронажа на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, който пръв взе думата с приветствени думи към автора и неговата най-нова творба. Димитър Райчев или Мимо Райчев, както е популярен сред пловдивчени е изследовател, летописец и документалист на пловдивската история. Автор и съставител на редица знакови албуми и книги: фотоалбум "Пловдив завинаги“ (2005), участва в съставянето и издаването на албумите "Пловдивските кметове“ (2005) и "Пловдивските почетни граждани“ (2006), 3D албум "Филипопол“ (2008) двуезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум "Пловдивски алманах“ (2011), "Атанас Кръстев – възпоменателен сборник“ (2012) в съавторство с писателя Георги Райчевски (2012), албум "Филипопол“ (2012) – триезичен в съавторство с археоложката Елена Кесякова, албум "Хроника на един президентски мандат“ (2014), "Предговор на историята“ (2016) – съставител, албум "Пловдивски справочник“ (2016), "Емблемата Тримонциум“ (2018), албум "Филипополис“ (2019) – двуезично преработено издание в съавторство с Елена Кесякова. За приноса му в сферата на духовността през 2016 г. е удостоен с приза "Следовник на народните будители“.

След кмета Здравко Димитров за Мимо Райчев и новата му книга говориха Петър Стоянов – Президент на България в периода 22 януари 1997 – 22 януари 2002 и близък приятел на автора, Цветелина Димитрова, управител на издателство "Летера“, създателите на художествено оформление и илюстрации: Александър Гьошев и Стефан Немцов и авторът на предговора д-р Стефан Шивачев. Водещ на вечерта бе актьорът Петър Тосков.

На финала думата бе предоставена на автора Димитър Райчев, който разказа интересни факти и истории, намерили своето място в новата книга. След това раздаде десетки автографи и се снима с всички желаещи, за спомен от вълнуващата премиера.

Изненадите за автора не свършиха в зала "Проф. арх. Йолов“. В негова чест и по повод премиерата, близкият му приятел и негов кум д-р Гюрай Ходжев -  представител на Здравна организация "ACIBADEM", Република Турция, базиран в Пловдив, бе организирал специална вечеря, шеговито наречена "Мимо Райчев и приятели“ в едно от любимите на автора пловдивски заведения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: