Специална изложба за юбилея на Катедра "Микробиология и имунология" в МУ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:30 / 24.11.2015
992
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
70-годишен юбилей отбеляза Катедра "Микробиология и имунология" към Медицинския университет-Пловдив. По този повод беше отслужен водосвет и открита специална изложба на стари уреди, които са се използвали преди половин век в микробиологичните лаборатории. 

Бяха показани и микроскопите от едно време. Изложени бяха и уникални плетени изделия и изложба от любителски снимки на хора от Катедрата. 

"Независимо от трудните условия, съумявате да градите качествата във своите студенти. Бъдете здрави, духовно млади и позитивно настоени", заяви пред бивши и настоящи преподаватели от Катедрата ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев. 

Той подари на ръководителя на Катедрата по "Микробиология и имунология" проф. д-р Мариана Мурджева сребърна реплика от съкровището на тракийските царе. 

Катедратa по микробиология е основана през 1945 година. 

"Вече 70 години традициите в обучението на студентите се преплитат с достолепие и новаторство в преподаването, допълват се от оригиналност и задълбоченост в изследователската дейност. Качеството на учебния процес е приоритет в преподаването.", съобщи проф Мурджева. 

През последните години катедрата модернизира материално-техническата база на учебните зали и научните лаборатории; обнови сградния фонд; увеличи броя на обучаваните студенти, специализанти и докторанти; подобри качеството на преподаване; участието си в издателска дейност на учебници, учебни помагала и монографии; разшири публикационната, научната и проектната активност.

Катедрата обучава студенти, специализанти и докторанти по две дисциплини - микробиология и клинична имунология. Днес през нея преминават на обучение годишно около 1000 студенти от 4 факултета.

С участието на катедрата от са издадени 21 учебника, монографии и учебни помагала от основаването й надхвърля 20. Основните научни интереси на катедрения колектив са фокусирани в трите направления - клинична микробиология, клинична имунология и вирусология. 

От 2010 г. Катедрата е участвала в 18 вътре-университетски, 4 национални и 2 международни научни и образователни проекта. След успешно реализиран проект продължава да функционира Научноизследователският център по имунология, обезпечаващ научните проучвания по имунология в МУ-Пловдив. 

Към него са изградени лаборатория "Клетъчни култури" и лаборатория "Флоуцитометрия". Този център е структурна част от наскоро създадения в МУ-Пловдив Технологичен център по спешна медицина.

В цялата научна дейност на Катедрата през 70 годишното й съществуване е характерен екипният подход и интердисциплинарността на изследванията.

Всичко това налага Катедрата като символ на знаещите и можещите, на търсещите и даряващи щедро знания; като място, където традициите, зрелостта, младостта и ентусиазмът се срещат, за да споделят мечти и реализират идеи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Клиент: Преведох пари към собствената си сметка, а банката ми удъ...
Щурo и незабравимо събитие предстои край Пловдив
Обявиха ареста на Георги Георгиев за незаконен
Започнаха изкопни дейности в зелената площ пред "Пълмед", кметств...
Кметът на "Западен" потвърди за ново кръгово и нов светофар на "П...
Под засилена охрана в Пловдив пристигнаха 1 180 500 хартиени бюле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).