Софиянци предложиха пешеходни и велоалеи в коритото на Марица!

Автор: Мария Морунова
Коментари (65)
13:03 / 23.06.2014
15358
След анализ на различни изследвания за река Марица, както и на база нови такива, експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) предлагат да бъдат изградени велоалеи и пешеходни алеи в коритото на реката. Това стана ясно при представянето на изследванията на специалистите, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Те са заснели коритото на реката в землището на Пловдив, изследвали са химичните и биологични качества на водата, човешкото влияние върху нея, характериститиките на оттока на водата и още куп други показатели.

Изводите, до които са стигнали, са, че по коритото има доста проблемни зони, че има опасност от преливане в района на остров Адата, че има нужда от реконструкция на огради и парапети на коритото на реката.

Препоръките им са да се изградят дънни прагове, да се направи водно огледало при Адата, да се направят пешеходна и велоалеи в самото корито на реката. Основно обаче препоръчаха минимални технически решение на проблемите, за да не се наруши естественият вид и течение на реката.

Кметът Иван Тотев припомни, че работата по изследването е стартирала миналата година. Сега на база изготвения анализ ще бъде проведен обществен дебат и едва след него ще се пристъпи към изготвянето на технически проект как да се социализира река Марица в градската среда. 

По думите му този дебат ще продължи, колкото е нужно, за да има консенсус между общественици и граждани. Ако е необходимо и няколко месеца. След постигането на този консенсус ще се пристъпи към техническата част на проекта.

Допълни още, че има различна собственост по реката в частта около остров Адата, намерението на Общината е да отчужди района, но това ще се коментира при старта на проекта.

Виж коментарите (65)

Още по темата (77):
31.03.2024 Започна строителството на жилищни сгради на емблематично за Пловдив
място
12.01.2024 Бизнесмен предприе първа реална стъпка към изграждането на съоръжения за спорт и култура на Адата
12.11.2023 Емблематично за Пловдив място остава в историята
22.08.2023 "Акваленд" засега няма да се мести на Адата
11.07.2023 Готова е фитосанитарната оценка на ландшафтни архитекти за остров Адата
21.06.2023 "Акваленд" ще работи за последно в "Тракия", предстоят големи промени!
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).