ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Социалистът" Гергов се опитва да завземе още от Панаира! Ще посмее ли някой да го спре?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:30 / 26.05.2015Коментари (13)7890
© Plovdiv24.bg
Преди осем години и половина Георги Гергов получи без пари и без състезание половината от капитала на Пловдивския панаир. Сега контролирано от него дружество ще опита да увеличи участието си в изложението и съответно да стопи държавния дял. Точно преди Агенцията за приватизация да пусне пакета за продажба.

Операцията е обвита в мъгла - кое дружество и срещу какво ще придобие нови акции в панаира не става ясно от документите за общото събрание, на което трябва да се гласува увеличението. Но ако мениджърите от обкръжението на Гергов могат да не разкриват информация, мълчанието на държавната е необяснимо. Министерството на икономиката, което е собственик почти на половината от капитала, не дава подробности нито за предложението, нито как ще го гласува.

Резултатът от действията и бездействията на държавата е, че за десет години тя не е получила и лев за подарения дял, няма и дивиденти от съвместното участие в панаира. А Гергов държи контрол върху топ актив - огромен имот в широкия център на Пловдив. Срещу който банките му отпускат заеми за десетки милиони. Сега, ако държавата позволи стопяване на дела й, шансът за получаване на нещо започва да става минимален.

Дружеството "Пълдин туринвест", 76% от което се контролира от бизнесмена Георги Гергов, а остатъкът от община Пловдив, ще опита да увеличи капитала на "Международен панаир Пловдив" под условие. Това стана ясно от дневния ред за общо събрание на акционерите. Първоначално то трябваше да се проведе на 19 май, но заради липса на кворум е отложено за 9 юни. Дневният ред е предложен от борда на директорите на панаира, като поканата е подписана от Иван Соколов, представител на "Пълдин туринвест" - свързано с Гергов дружество.

В дневния ред има три точки - промяна в борда на директорите, увеличение на капитала под условие и промени в устава на дружеството. До редакционното приключване на броя никой от дружеството не предостави информация с колко точно ще бъде увеличен капиталът и при какви условия ще се записват новите акции. В поканата е отбелязано, че "акциите ще се запишат от определени лица на определена цена с парични и/или непарични вноски".

От Министерството на икономиката, което е собственик на държавния дял от 49.6%, не дадоха отговор на въпрос на "Капитал Daily" какви ще са условията на увеличението и как ще се промени акционерната структура, ако предложението бъде прието. Не е ясно и как ще гласува представителят на държавата на събранието на 9 юни - от министерството заявиха: "В зависимост от това какви допълнителни материали ще бъдат предложени за втора дата и след техния анализ министърът на икономиката Божидар Лукарски ще вземе решение."

Добрата новина е, че според сегашния устав акционерното участие на държавата не може да бъде намалявано. Възможно е обаче предлаганите промени в устава да са за промяна на тази разпоредба. От протокол на съвета на директорите се вижда, че от тримата членове държавният представител е гласувал против увеличението и промените в устава.

Според отговорите на министерството на първата дата 19 май за събранието се е регистрирал единствено пълномощникът на държавата. Така липсата на кворум е отложила вземането на решенията. В момента акционерите в "Международен панаир Пловдив" са "Пълдин туринвест" с 50.36% и Министерството на икономиката с 49.63%. Решенията за промяна в капитала могат да се вземат с поне две трети от акционерите, т.е. "Пълдин туринвест" не може да одобри увеличение, ако няма подкрепа и на икономическото министерство.

Потърсен на мобилния си телефон, Георги Гергов каза, че няма нищо общо. На стационарния телефон на "Пълдин туринвест" отговори секретарка с думите "кабинетът на г-н Гергов" и обеща да предаде на управляващите, че сме ги търсили. По последна информация от 2010 г. сред акционерите на "Пълдин туринвест" са Величка Гергова, съпруга на бизнесмена, чрез дружествата си "Булинвест Пловдив", "Слънчев ден" и "Пътища Пловдив".

Преди дни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов съобщи, че до края на юни трябва да бъде обявен търг за приватизацията на държавния дял в панаира. Предвижда се всичките 49.63% от капитала, което е цялото държавно участие, да бъдат продадени. Тогава Караниколов обясни, че няма да има специални изисквания към бъдещите купувачи, тъй като те ще придобият миноритарен дял, а управлението зависи от мажоритарния собственик. Оценката е готова, така че скоро продажбата може да започне.

В момента "Международен панаир Пловдив" е ипотекиран в Уникредит Булбанк - единият договор за кредит е от септември миналата година за 19.56 млн. лв., а другият е от 2010 г. за 13.07 млн. евро. Дружеството не е публикувало задължителните по закон финансови отчети в Търговския регистър.


Източник: в.Капитал



Още по темата: общо новини по темата: 197
13.03.2024 »
01.03.2024 »
29.02.2024 »
16.02.2024 »
16.02.2024 »
25.01.2024 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Целия да го вземе дано!На ония свят никой не си е занесъл нищо.Кво ламтът толкова,не знам ?
0
 
 
Не е луд който яде баницата а който му я дава!Как не се налапаха?
+1
 
 
На свинаря го подари чомакчето и кликата му!Публикувайте пак имената на гласувалите тази дарителска акция,мамка им!
0
 
 
Въпроса ви е грешен. Не дали Гергов ще вземе още от панаира А ЗАЩО ОБЩИНАТА РАЗПРОДАВА И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НЕГО? Това е обект от национално и местно значение, защо общинарите с лека ръка го зачеркват? Народа е казал "Не е луд този който яде баницата а този който му я дава". Вместо да търсят начин да стане отново общински те разпродават /подаряват/ и останалата част. Та нали Гербаджиите мислеха за народа.
+2
 
 
Умишлено го съсипва за да го приватизира на безценица.
+5
 
 
Социалист, защитник на бедните и онеправданите, борец за правда и равенство, приятел на трудовия човек, стожер на социалната държава!!!
+7
 
 
Защо не се потърси отговорност на хората които през последните 10 години не са защитили интереса на държавата и тя не е получила нито лев дивидент, а е превърната в поръчител на заем на частна фирма? "Караниколов обясни, че няма да има специални изисквания към бъдещите купувачи". Предполагам, че случайно държавният дял ще бъде изкупен от фирми близки до Гергов или Борисов.
+8
 
 
Ами зависи доколко имаме желание да го спрем? Поискаме ли, ще го направим.
+7
 
 
Когато банките го фалират, тогава ще се махне.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: