Собственик на ресторант в Пловдив: Няма как с 500 лева да издържаш семейство

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (14)
19:39 / 21.01.2021
50930
Главни готвачи с 20 години стаж в кухните под тепетата хвърлят ножа, за да хванат волана на жълтите коли. Техни колеги вече работят на поточна линия в някоя от индустриалните зони край Пловдив, тъй като "на помощи не става". След седмица от бранша ще излязат на протест пред Министерския съвет, за да покажат, че има много хора, съдби и семейства, които разчитат на тази професия. Ще обсъдят и идеята за евентуално прилагане на "италианския модел", при който заведенията отварят напук на мерките. 

"Искаме да изразим съпричастност към всичко, което се случва около нас, но трябва да отбележим, че от 9 месеца сме със затихващи функции. Не отворим ли най-скоро, бизнесът ще бъде много сериозно ощетен“, коментира пред репортер на Plovdiv24.bg Марин Владиков от "Сдружението на българските заведения“.

От бранша се чувстват дискриминирани спрямо работещите ресторанти в хотелите, магазините и редица други обекти. Не смятат, че разковничето в борбата с COVID-19 е в затварянето на заведенията, а спазването на мерките и дисциплината. От сдружението отбелязват, че персоналът масово е в неплатен отпуск и има сериозно забавяне при очакваните помощи по 24 лева на ден.

От бранша биха работили при спазването на мерките отпреди последното затваряне – 50% капацитет, отстояние 1.5 метра и 23:30 като вечерен час.

"Ако трябва да стоим затворени, нека да се помогне адекватно на хората, за да могат да просъществуват през тези месеци. Как се плаща наем на заведение, което не работи? Няма как човек с 500 лева да издържа семейството си, дома си и т.н. Затова колегите често се отказват от занаята и търсят хляба си другаде. Това е професия като всяка друга, която не бива да се омаловажава – особено сега“, каза Владиков.

Той е и собственик на ресторант "Кухнята на Рая“, но не крие, че в кухнята е останал да готви почти сам. Бизнесът му е на режим "доставки“, в който участва предимно негов съдружник. В заведението се опитват да дават и работа на други, но признават, че балансът е труден.
АНКЕТА:
Да отворят ли заведенията?

Да
Не


Plovdiv24.bg потърси коментар и от други представители на бранша в града ни. По принцип януари и февруари са по-тежки месеци за бранша, а отварянето и затварянето на заведение не е лесен процес. Само за първоначално зареждане е необходима солидна сума пари, а при принудително спиране трябва да се реши какво ще се прави с хранителните стоки.

Собственикът на култовия White Bar на суперцентъра на Пловдив Борис Николов е раздал на нуждаещи се останали в заведението храни и не смята да отваря на 1 февруари. "По-добре да се излезе на протест и да искаме от държавата адекватни и бързи мерки. Хората ни не са получили една стотинка, много е неприятно, има хора със семейства, с деца" - коментира за Plovdiv24.bg Николов.

Ресторантьорството е свързано с много придружаващи бизнеси, сред които доставчици на продукти и други консумативи. Засега не може да се каже собствениците на колко от тези съпътстващи икономически дейности завинаги ще приключат работа.

Виж коментарите (14)

Още по темата (17214):
22.04.2025 Днес става на 56: Била е секретарка и продавачка на лекарства и коли
19.04.2025 Белият дом с истината за COVID-19
06.03.2025 Лекар: Кашлицата и общата отпадналост при грип продължават до 20 дни
05.03.2025 Много добра прогноза: Средната пенсия ще нарасне с 10,4%
05.03.2025 Кунчев: Епидемията е на финал
27.02.2025 Д-р Мирослав Спасов: Oсновен проблем е самолечението
Още новини от Новини от Пловдив:
Доста апетитен имот в "Южен" отива на търг
Заради сериозен ВиК ремонт обновяват напълно улица в Пловдив
Цялата Главна извади телефоните си и започна да снима
Докога ще продължава наглостта по булевард "Пещерско шосе"?
Огромна изненада за учителка от Пловдив на летището в София
Мъка без край!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).