Собствениците на имоти с план за възстановяване на Тютюневия град

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:47 / 06.12.2017
4653
Собствениците на имоти в Тютюневия град в Пловдив, представителите на местната власт и Асоциацията на българските архитекти обсъдиха цялостна концепция и проект за развитието на района, съобразени с изискванията на Министерството на културата и Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН). Проектите включват идеи за развитието на Тютюневия град чрез запазване на облика му, уреждане на градската среда и създаване на нормативна база за извършване на строителство.

Идеите бяха коментирани от кмета на Пловдив Иван Тотев, като първото градивно предложение за бъдещето на Тютюневия град, което ще доведе до цялостното съживяване на района и преобразяването на забравените градски пространства. В рамките на работната среща беше инициирано и създаване на сдружение с идеална цел "Тютюнев град - Пловдив", което да съхрани идентичността на квартала, като същевременно се гарантира, че всички бъдещи проекти ще бъдат разглеждани в Министерство на културата и НИНКН с утвърдени ясни и точни законово определени норми, които да се прилагат по отношение на всички инвеститори по един и същ начин с цел бързина, прозрачност и не на последно място при спазване облика и идентичността на пространството.

"В последните няколко години Пловдив все по-категорично се открои като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Ето защо всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира с каквото може за запазването на уникалната му архитектура. Пловдив е един от най-старите и най-красиви градове в Европа, а този факт е известен на много малко западноевропейци. Номинирането на града за европейска столица на културата през 2019 година може да промени това. 

В момента Тютюневият град съществува само отчасти и за да го възродим отново ще са нужни усилията и на бизнеса, и на държавата, и на хората, които живеят тук. Ето защо днешната инициатива е от особено значение за възраждането на района и на тази уникална по облик и дух територия", споделиха от Асоциацията на българските архитекти.

Виж коментарите (0)

Още по темата (88):
07.11.2023 Съдът: Тютюневият склад "Никотеа" не е паметник на културата
19.09.2023 Областният управител създава работна група за Тютюневия град
07.08.2023 Пловдивчанин: Да ни е честит поредният запален склад от клошар
04.06.2023 ЧСИ продава офиси в тютюнев склад, който трябваше да се бута
30.03.2023 Затруднен трафик в час пик заради нов строеж в центъра на Пловдив
20.01.2023 Прокуратурата с последна информация за бутнатите складове на "Христо
Ботев"
Още новини от Новини от Пловдив:
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).