Служители на военен завод в Пловдив обречени на безработица!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (16)
13:55 / 15.07.2022
21562
Отнетите лицензии на военните заводи "Терем – Летец“ в София и "Авионамс“ в Пловдив ще доведат до тежки последици както за армията, така и за служителите на двете предприятия. Това коментира Димитър Ставрев, експерт по сигурност и отбрана пред "Фокус“.

"Има две измерения. Едното военно измерение, това е, че ремонтът на вертолетите на българските ВВС Ми-17 Ми-24 става невъзможно в България. И другото е гражданското измерение, това е, че колективите на двата завода със сигурност са обречени на безработица. Ако погледнете продуктовата листа на завода в Пловдив, той от 6 летателни апарата, които може да ремонтира, това са вертолетите Ми-8, Ми-17, Ми-24 и самолетите МиГ-29 и Су-25, остава единствената възможност за ремонта на учебно-бойните L-39, които са чешки“, поясни Димитър Ставрев.

"Положението на "Терем – Летец“ в София е още по-тежко, защото там на практика цялата им производствената гама изчезва след отнемането на лиценза. При тях единствено добро е, че на Летище "София“ и могат да отдават хангарите си под наем", посочи още той.

България ще загуби поредната порция висококвалифицирани служители, инженери, техници, които ще се пренасочат в частния бизнес вероятно, ако има къде в България, прогнозира той.

На този етап няма опасност "Терем - Хан Крум“ в Търговище да изпадне в същата ситуация, защото за предприятието не е необходим руски лиценз, поясни Ставрев.

"Там в момента се ремонтират само танковете Т-72. Доколкото ми е известно за тях не е нужно притежаването на някакъв особен лиценз от страна на Руската федерация, тъй като това е чиста механика и ремонта отдавна е усвоен, а документацията е получена още по времето на Варшавския договор, така че няма някакъв проблем“, каза още Димитър Ставрев.

Виж коментарите (16)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).