Случаят "Баба Веска" - умишлено убийство или неизбежна отбрана?

Автор: Георги Василев
Коментари (0)
11:05 / 13.02.2020
5456
Окръжният съд ще реши днес съдбата на 68-годишната Веска Хаджиева, която е обвинена в убийството на съпруга си Костадин, което разтресе село Труд и цялата страна на 13 януари м.г., предаде репортер на Plovdiv24.bg от съдебната зала. От държавното обвинение настояха за минимум 15-годишна присъда "лишаване от свобода", която да бъде изтърпяна при първоначален общ режим в сливенския затвор.

Прокурорката подчерта, че подсъдимата многократно е можела да се откаже и да не убива мъжа си. По думите й доказателствата поддържат обвинението, а Веска дори се е опитала да заличи следите като е изчистила кървавата баня с кърпа.

"Присъда от 15 години няма да бъде съдебен акт, а издаване на некролог. За тази жена, която е търпяла толкова страдания и домашно насилие, това е смъртна присъда", категоричен бе адвокат Орлин Търновалийски, който защитава Веска пред съда.

Той подчерта многобройните житейски страдания и домашното насилие, което Костадин упражнявал върху жена си, особено след смъртта на единственото им дете, когато и се пропил. По думите му, точно преди убийството Костадин заплашвал Веска, че ще я убие и ликвидира. След това започнал да я налага с дървения налъм. Последвало боричкане, жената не издържала и хванала съпруга си за гушата.

"И едно дете може по-добре да прикрие убийство. Когато са дошли полицаите, банята е била още в кръв. Имала е цяла вечер, ако иска да прикрива следи, а тя дори е хвърлила кървавата кърпа в коша пред къщата. Това не е прикриване, а паника", категоричен бе Търновалийски.

Той настоя за присъда при превишаване пределите на неизбежната отбрана. Преди това беше изслушана тройната съдебномедицинска експертиза. Според заключението, Костадин е бил много пиян по време на убийството, но е можел да се движи и да действа нормално, тъй като е имал висока поносимост към алкохола. Очаква се присъдата да бъде произнесена минути след 11,30 часа.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
08.02.2021 ВКС намали още присъдата на Веска, която уби мъжа си в Труд
10.09.2020 Намалиха наказанието на Веска, убила мъжа си край Пловдив
27.08.2020 Ще има ли милост за баба Веска, убила мъжа си край Пловдив след години
насилие?
09.07.2020 Вещи лица нищят поведението на Веска, докато е убивала мъжа си в Труд
13.02.2020 9 години затвор за Веска Хаджиева, жената ридае неудържимо!
02.12.2019 Убийството в Труд!
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).