След партията на Дани Каназирева и Пловдивската митрополия се облажи с безплатни паркоместа

Автор: Данислава Вълкова
Коментари (2)
09:57 / 25.12.2022
4556
Блажиш ли блажиш, дядо попе? Този въпрос от филм от соцминалото можем да отправим и днес, но този път път към един от съвременните свещенослужители  - Пловдивският Мирополит Николай. След като вече посрещнахме Рождество Христово, то се оказа, че Община Пловдив продължава да раздава подаръци. Ето за какво точно става въпрос:

8 броя паркоместа са предоставени за безвъзмездно ползване в центъра на града в “Синя зона" на Пловдивската митрополия, видя Plovdiv24.bg.  Справката с официалната информация е качена на сайта на Община Пловдив Според нея две партии също са се възползвали - тази на бившия депутат, бивш областен управител и бивш общински съветник Дани Каназирева “Съюз за Пловдив" и ДПС. За това вече писахме наскоро.

Припомняме, че право да се възползват от подобни привилегии с безплатни общински паркоместа в “Синя зона" имат само държавни и общински учреждения - съд прокуратура, полиция, училища и т.н. и в никакъв случай политически партии. Българската църква, както всички знаем е автокефална и самостятелна. Тя също не фигурира в Наредбата за организацията на движението и паркирането на територията на Община Пловдив. Според документа:

“За подобряване на сигурността на сградите на държавни институции, ведомства, общини и други организации на бюджетна издръжка или сдружения с идеална цел, при необходимост и при възможност се отреждат служебни паркоместа. Същите се разрешават по ред определен от Кмета на Общината и се предоставят за безвъзмездно ползване. След 17.30 часа от понеделник до петък и в събота от 08.30 до 18.30 часа служебните паркоместа, попадащи в обхвата на "Синя зона" се ползват съгласно режима на зоната, като за тях се заплаща цената, определена в чл. 10, ал. 2 от настоящата Наредба." 

Интересно е да отбележим, че в официалната справка фигурират 8 паркоместа. На знака, поставен на място, обаче пише 10 паркоместа. В по-близък план се вижда, че знакът е преправян и числото 10 е слагано допълнително. Google street view показва, че през 2019 местата са били 8 и не е ясно по каква причина са станали 10. Простата сметка показва, че 10 паркоместа по 200 лева на месец са 2000 лева, което за година е 24 000 лева. Това е сумата, с която се ощетява бюджетът на Общината всяка година, от години.

Подаръците към пловдивската църква обаче не свършват дотук, защото в списъка са още няколко църкви с по едно паркомясто: храм “Възнесение Господне", храм “Свети Георги", “Свети Свети Петър и Павел" или три по 200 лева на месец е 600 лева, а за цяла година 7200 лева. Като добавим и горните сметки на Митрополията става 31 200 лева на година, които не влизат в сметките на Община Пловдив и ощетяват бюджета на града.

Интересно е да отбележим също, че пред митрополитската църква "Света Марина" има табели, които обозначават платен паркинг. От лятото в зоната усилено се прави и ремонт на тротоарите.

Бедни партии, бедна църква? Дали?

За да се изясни казусът в публичното пространство Plovdiv24.bg отправя запитване към Община Пловдив въз основа на коя законова норма се предоставят тези паркоместа безплатно, по какъв критерий се предоставят само за Пловдивския митрополит, а не се осигуряват такива и за висши духовници и на другите религии в града - юдаизъм, мюсюлманство, католицизъм. Все пак Пловдив се слави като толерантен град, в който представители на различните религии живеят в мир и разбирателство.

Ръководството на Община Пловдив ще продължава ли да позволява и занапред ощетяването на бюджета на града по този начин?

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Пловдив:
От ЕВН са изпратили заявление за нови цени на парното в Пловдив
"Мис България - Пловдив" 2024 е свикнала с нощните смени, работи ...
Руснака е в тежко състояние, опериран е по спешност в Пловдив
Майката на оцелялата от катастрофата на "Руски": Стана чудo!
Обилни валежи в Пловдив за сряда
Костадинов: За Пловдив нашата цел са 3 мандата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).