Славчо Атанасов за мерките на Тръмп: Техните пари миришат на мастило, печатницата си е при тях

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (12)
17:06 / 06.04.2020
16611
"Заем трябва да се изтегли, в това няма никакво съмнение. Защото на икономиката са й нужни свежи пари, за да оцелее бизнесът в кризата. Това е от изключително значение за всички. Лесно е да уволниш хората и да затвориш една фирма. Много трудно след това е да я отвориш наново. Защото си изгубил работници, пазари, доставки и новото начало не е лесно. Затова казвам, че на икономиката сега й трябват свежи пари. Развитите държави по света в момента точно това правят.

Тръмп в Америка за начало тегли и насочва два трилиона към бизнеса. Но да не се сравняваме с тях, защото техните пари миришат на мастило, печатницата си е при тях. Навремето на американския долар пишеше, че е обезпечен със златните активи на Форт Нокс – хазната на америка, а на съвременните долари пише: “In God we trust", ние вярваме в бога. Това показва колко различни са днес нещата. Нека ние да мислим с нашите си мерки. Да помислим за бизнеса, но да помислим и за хората, които остават без работа, без доходи и ще бъдат изправени пред сериозни трудности.

Затова е редно всички политически партии в парламента да сме единни в това си мнение и в тези мерки. Защото тук загубихме много парламентарно време да се обясняваме, питате ме колко да бъдел заемът. Финансовият министър има цяло министерство със служители, те ще изготвят параметрите, ще кажат какъв да е размерът на заема, това не е наша работа. Защо някои колеги се държат като героите на Ханс Закс в известното му стихотворение за слона. Отишли шестима слепи в зоологическата градина да разберат какво животно е слонът, единият го хванал за хобота и казал, че слонът е като змията.

Другият го пипнал за ухото и казал, че прилича на тава, третият го дръпнал за опашката и заключил, че слонът е като въже. Четвърти го пипнал за бивните и казал, че прилича на сабя. И така, всички поотделно били прави, но всички в цялото грешали. Та и тук сега се случва същото. Всяка партия гледа едно отделно перо от икономиката и живота и си държи за него до безкрайност. А нещата трябва да ги гледаме в тяхната цялост.

Най-лесното е да не се тегли заем, да не се прави нищо, да приемем, че правителството ще падне след известно време, да кажем, че БСП ще дойде на власт, и какво ще последва? При една фалирала икономика, каквото неизбежно ще стане, ако не влязат свежи пари в бизнеса, колко време ще издържи едно следващо правителство. И така ще влезем в перманентни политически кризи. Правителствата ще се сменят като носни кърпи, което ще бъде катастрофално за държавата. А тази криза ще е по-страшна и от глобалните кризи през 1929-33 и 2008 – 2011.

Не случайно президентът Франклин Делано Рузвелт, през Великата депресия, за да спаси бизнеса и държавата, в икономиката да влязат свежи хпари и да няма безработни на улицата, тегли милиарди заеми и ги насочва в икономиката. Така Америка преодолява кризата за три години. Още през 2018 четирима нобелови лауреати – икономисти, в това число и съветникът на двама американски президенти Джоузев Стиглиц предупредиха, че се задава много сериозна нова икономическа криза.

Появата на коронавируса само катализира тези процеси. Виждате, че в световен мащаб потреблението се свива жестоко, това веднага се пренася и върху производството, защото кризата е потребителска и се задълбочава непрекъснато. А всяка съвременна икономика се крепи на потреблението, тя е потребителска икономика. Нужни са сериозни мерки, светът вече се ориентира към тях и ние също трябва да реагираме бързо и адекватно.

И понеже не мога да приема тук изложените позиции, ще ви цитирам един библейски пасаж: "Нямаха очи да видят, нямаха уши да чуят.“ Нека не изпадаме в такава ситуация, а да направим най-доброто за българската икономика и за нашите сънародници. Всички партии имат добри финасисти, този заем трябва да се разпредели по всички пера на икономиката и живота – за бизнес, за безработни, за социално слаби. На куц крак няма да излезем от кризата, всички партии заедно трябва да прецизираме този заем. Това заяви председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов от парламентарната трибуна.

Виж коментарите (12)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).