Славчо Атанасов: Пловдив се лишава да бъде столица на България в името на обединяването на държавата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:22 / 06.09.2008
2820
6 септември е една от величавите дати в българската история и тя неизменно и винаги е била свързана с град Пловдив като тогавашен център на така наречената област Източна Румелия. Пловдивчани са горди с този ден. Горди са и с нещо друго, което сякаш минава между другото в съзнанието на част от българите. За пловдивчани е въпрос на гордост, че величието на града достига до такава степен, че на практика Пловдив се лишава да бъде столица на България, в името на обединяването на държавата. Това заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов.

Като кмет на Пловдив се гордея, че тримата големи в държавата-президентът, премиерът и председателят на Народното събрание за първи път се събират на едно място и това място е нашият град. Това означава едно - голямото значение, което има Пловдив за държавата ни, а също така подчертава и значимостта на този празник за българите и за пловдивчани.

„Всеки пловдивчанин свързва днешния ден с част от своята същност, защото тук в Пловдив, преди 123 години на практика е написана една от най-великите, най-славните страници в историята на нас българите. Нека не забравяме, че на Съединението тогава противници са били почти всички велики сили. Въпреки това волята на българите е била невероятно силна, за да живеят заедно в едно отечество. Само можем да се поклоним пред нашите предци за това, което са направили преди 123 години. Разбира се, не бива да ги идеализираме, те също са имали своите дрязги помежду си, но са надраснали тези неща в името на общата цел, а именно величието и обединението на България", посочи кметът на Пловдив.
Попитан какъв поздрав би отправил към всички българи днес от центъра на тържествата по повод Съединението, Славчо Атанасов отговори: „Живеем в трудно време, което създава проблеми за всички нас българите - но нека вярват в доброто. То винаги е по-силно от злото. Със злоба, омраза, гняв, завист нищо хубаво не се постига. Знам, че е трудно времето, знам че е трудно да мислим позитивно, но нека го направим, защото само с позитивно мислене България може да върви напред. А всеки пловдивчанин и всеки българин ще може да се реализира в съвременния свят".

Източник: агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (26):
07.09.2008 Кметът на район "Тракия" Гиньо Матев даде старт на картинг състезание посветено на Съединението
06.09.2008 Шествието на ВМРО премина без безредици
06.09.2008 Направиха възстановка на събитията от 6-ти септември 1885-та
06.09.2008 С тържествена заря приключиха празненствата по повод Съединението
06.09.2008 Станишев: Имаме най-деструктивната опозиция
06.09.2008 Президентът: Опитват се да партизират празника на Съединението
Още новини от Новини от Пловдив:
Прочутата фамилия Райчеви се сдоби с още един член, появи се малк...
Експерти от Италия и България обмениха опит и идеи на международе...
Николай Маринов: Пловдив е като малко копие на цялата ни държава
Откриха нарушения в заповедта за уволнение на бившия шеф на полиц...
В Пловдив откриха най-силното издание на "Хемус", има какво да се...
Изтребители "МиГ-29" прелетяха с оглушителен шум ниско над Пловди...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).